Naaien met chiffon (en andere lastige stofjes)

Aah, chiffon… ik kan er niet van afblijven. Vooral richting de zomer: één warme dag is voldoende om mijn liefde voor dunne, kwetsbare, doorzichtige, gladde, lichtgewicht stofjes weer helemaal aan te wakkeren. Toch heeft die voorliefde me ook al een hoop gevloek opgeleverd: zoooo mooi, maar ook zoooo lastig om mee te werken…! De laatste twee dingen die ik maakte (een, twee), waren ook met van die lastige stofjes. En inmiddels heb ik het aardig onder de knie.

Behold:

Rachels supernaaitips voor lastige stoffen (crepe, chiffon, voile, organza, etc…)

Camera Roll-428

Chiffon is echt niet geschikt om je eerste naaiproject mee te maken, maar als je de basis eenmaal onder de knie hebt, is het de moeite waard om eens te proberen. Een troostende gedachte: door de mooie soepele valling van dit soort stofjes, vallen kleine imperfecties vaak ook minder op 😉

Patroonkeuze:

– Als je voor het eerst iets met chiffon gaat doen, ga dan voor een eenvoudig patroontje. Het werken met dit soort stof biedt al genoeg uitdaging op zich. Dan wil je niet ook nog te maken hebben met allerlei plooitjes, coupenaden, deelnaden en schattige details. Een prima patroontje is bijvoorbeeld het Onyx shirt van Paprika Patterns. Ik maakte het van een crepe chiffon, een paar weken geleden (hier geblogd).

Knippen:

– Zorg dat je werkruimte groot genoeg is (verkas desnoods naar de grond), want als je stof eenmaal goed recht ligt, wil je ook dat ie blijft liggen. Til de stof ook niet op als je hem gaat knippen, want dit gaat alleen maar voor verschuivingen zorgen. Laat de stof dus zoveel mogelijk liggen. Nog beter is de stof snijden met een rolmes.

– Als je op een gladde ondergrond werkt, leg dan een stuk patroonpapier onder je stof, en daarbovenop je patroon. Knip (of rol, snij, whatever) dan zowel door de stof als door het patroonpapier heen. Dit is ook allemaal tegen het verschuiven van de stof.

– Als je patroondelen hebt die op de stofvouw geknipt moeten worden, kun je het beste het patroon spiegelen op papier en er 1 groot patroondeel van maken dat je enkellaags op de stof legt. Op die manier heb je veel meer controle over de stof, en waar de stof heen gaat.

– Gebruik patroongewichten (blikjes, kaarsenhouders, alles kan. Bij voorkeur klein en zwaar), en scherpe spelden om evt. kleine hoekjes precies vast te spelden. Als je zijdespelden hebt: dit is het moment om ze te gebruiken!

Naaien:

– Sowieso slim om bij elk nieuw project te doen: een proefrondje naaien. Hoe voelt de stof? Rimpelt het op? Over het algemeen zet ik bij chiffon mijn draadspanning iets lager, en mijn steeklengte iets kleiner. Maar dit moet je uitproberen bij je eigen machine.

– Machinenaald: bij elk project, maar zeker bij tere stofjes: altijd beginnen met een nieuwe naald. Dit kan 60/8, 65/9 of 70/10 zijn. Hoe lager het getal, hoe dunner de naald. Ik gebruik soms ook een microtex naald voor dit soort stofjes. Ideaal!

– Mijn Pfaff heeft een bovenstransport, onmisbaar! Ik heb hem eigenlijk altijd aan staan, en merk het meteen als dit niet het geval is. Bij chiffon zeker!

– Garen: gebruik een goede kwalitiet garen, evt. extra dunne. Ik heb een aantal klosjes Rayon Madeira voor dit doeleinde. Het is eigenlijk machineborduurgaren (kunstzijde), maar uitstekend te gebruiken voor dit soort klusjes. het is dunner en vooral gladder dan het reguliere naaigaren. Hierdoor krijg je een mooie gladde naad, als je hem opengestreken hebt.

– Als je de naden openstrijkt: eerst platstrijken naar beide kanten, en dan pas open strijken. Zo worden de steken mooi verweven en in combinatie met het juiste garen, krijg je dus een mooi strak naadje. Dit is trouwens sowieso de beste manier van naden openstrijken. Voor alle soorten stoffen. Dus als je het nog niet op deze manier deed… vanaf nu doe je het zo!

–  Niet heen en weer naaien. Je bent gewend om bij gewone stoffen aan- en af te hechten aan het begin en einde van je naad. Niet doen. De machine vreet je stof op! Laat in plaats daarvan een flink stuk draad hangen aan begin- en eindpunt en leg er handmatig een knoopje in. Knip daarna pas af.

– Ik weet het: je mag niet aan je stof trekken tijdens het naaien. Doe het toch maar een beetje. Natuurlijk niet hard, maar het kan fijn zijn om met een hand de stof achter je naald vast te houden en met de andere hand de stof voor je naald. Op die manier kun je zorgen dat er een heel klein beetje ‘spanning’ op je stof staat, waardoor de stof makkelijker en zonder te verschuiven onder je naaimachine doorrolt. Maar wees voorzichtig, want chiffon rekt makkelijk uit.

– Gebruik, als het kan, Engelse naden (in het Engels: French seams…). De afwerking van je naden zal waarschijnlijk doorschijnen, dus dan zijn Engelse naden heel mooi. Bovendien hebben Engelse naden ook een verstevigende functie, waardoor de naden niet snel zullen kromtrekken of ‘uitzakken’.

– Om glijden te voorkomen, zou je ook nog scheurvlies onder de stof kunnen leggen tijdens het naaien. Het is ideaal spul, je naald kan er gewoon doorheen, en als je klaar bent trek je het voorzichtig weg.

original_S_S_SS-AW-91(bron foto: notonthethighstreet.com)

Omzomen:

– Bedenk dat de zomen zichtbaar zullen zijn, omdat ze door het kledingstuk heen schijnen. Een goede optie is een klein rolzoompje zoals op de foto hierboven. Daar zijn speciale voetjes voor te krijgen.

– Ook kun je je naadtoeslag naar binnen strijken en over de vouwrand zigzaggen. Vervolgens het teveel aan stof wegknippen, en je hebt een perfect zoompje. Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd, maar het klinkt als een goed idee. Je vindt het terug op Pinterest op mijn sewing tips & tricks bord.

Hopelijk moedigen deze tips je aan om chiffon ook eens een kans te geven. Hoewel het inderdaad niet geschikt is voor echte beginners, is het ook weer geen rocket science. Echt waar: het is te doen! Wees niet te kritisch, geniet van het proces, en wees blij dat je een nieuwe skill gaat toevoegen aan je scala. Je gaat het niet leren door er nog jaren mee te wachten, je gaat het leren door te doen! Tjakka!

Herinnering:
Je kunt nog steeds meedoen met mijn verjaardags-giveaway! Komende woensdag (17 juni) trek ik een winnaar!

Dit bericht werd geplaatst in Naaitips en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

31 reacties op Naaien met chiffon (en andere lastige stofjes)

  1. Handige tips. Ik maakte net een maxijurk met crêpe. Man, wat heb ik gevloekt. Maar het is gelukt. 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Marieke zegt:

    Dank dank! Ik kon natuurlijk niet op je tips wachten en ben gewoon aan de slag gegaan met mijn dunne voile katoen. Gelukkig zonder kleerscheuren (op een happende lockmachine na dan…. oeps!) gegaan. Het viel mij mee, die dunne stof, zelfs zonder boventransport (wat je niet hebt kun je ook niet gebruiken)

    Geliked door 1 persoon

  3. Sandra zegt:

    Handige tips dankjewel! Ik ‘smoķel’ zelf een beetje bij de zomen met naadband, dan heb ik net iets meer grip om een nette zoom te maken (wel 2 x omslaan anders is het naadband zichtbaar). Hoe lastig ik dit soort stoffen ook vind naai ik 100 x liever chiffon dan tricot, dat bezorgt mij nachtmerries haha (ik heb geen lockmachine).

    Like

    • Sandra zegt:

      *smokkel

      Like

    • Rachel zegt:

      Naadband… ik heb het ook wel eens gebruikt met voile, maar vond het net iets teveel invloed hebben op de soepele valling van de stof. Krijg je dan niet een hele stijve zoom?

      Wat betreft tricot… je weet ongetwijfeld dat je ook op je gewone machine best tricot kunt verwerken he? Maar ook ik heb gewacht tot ik een lockmachine had hoor. Het maakt echt verschil.

      Like

  4. Mieke zegt:

    Dank je voor tips. Ik heb al tijden een groene chiffon liggen, maar durfde er niet zo mee te werken. Met jouw tips ga ik het eindelijk eens proberen!

    Like

  5. petra zegt:

    Chiffon……super mooi! Maar inderdaad een leuke uitdaging.
    Duidelijke tips kan zo aan de slag .

    Geliked door 1 persoon

  6. Marianne zegt:

    Goede tips! Het smalle zoompje kun je ook zonder speciaal voetje maken. Vouw de zoomtoeslag naar binnen en stik smal naast de vouw. Knip de zoomtoeslag zo dicht mogelijk op het stiksel af. Vouw nogmaals om en stik weer smal op de kant. Werkt heel fijn en geeft een mooi resultaat!

    Like

  7. Floor Pieters zegt:

    Hoi Rachel,
    Ik snap er natuurlijk niks van, maar kennelijk help je een boel naaisters aan goede adviezen.
    Wat een enthousiaste lezers heb je, erg leuk.
    Ik blijf maar gewoon bij het verwerken van papier…
    Papa

    Like

  8. Ellen Naait zegt:

    Dankjewel voor de tips!! Ik ben ook met een soort van crepe bezig, schuift inderdaad enorm en als het project af is, zal het een HELE lange tijd duren eer ik nog zo’n stofje koop…

    Like

  9. Aline zegt:

    Ah, hét bericht 😄. De kniptips, top, dank! Ik werk weleens met glibberspul, maar krijg er toch altijd het heen en weer van. Wel gebruik ik idd veel van je handigheidjes. Ik heb nog een aanvullende zelfs. Ken je soluvlies(band)? Ik gebruik dat nog liever dan scheurvlies, want dan trek je toch altijd ook wat aan de stof en de dikte maakt het stiksel wat losjes. Dat is minder bij soluvlies, bovendien lost het op in water, dus uitspoelen (of even wassen) en weg is het. Ideaal!

    Like

    • Rachel zegt:

      Oh ja.. soluvlies…. ik heb daar inderdaad wel eens mee gewerkt. Ideaal spul. Maar meestal ben ik te ongeduldig en wil ik mijn nieuwe kledingstuk meteen aan. Dan heb ik geen tijd om het eerst te wassen en te laten drogen 😉
      Bestaat dat Stitch & Tear maar in één dikte eigenlijk?

      Like

      • Aline zegt:

        Ik ken het spul maar in 1 dikte. Ik gebruik nog weleens ipv dat spul dun patroonpapier, 1 omdat het dunner is (en daardoor ook gemakkelijker weg te scheuren is) 2 omdat ik het eerder bij de hand heb en altijd wel in huis (geruite) (en 3 ipv soluvlies omdat ik nieuw spul ook wil dragen voor wassen :D)

        Like

  10. Lucie Oltmans zegt:

    Ik zou graag met zijde willen werken en overweeg een lock-machine te kopen. Helaas is het niet mogelijk naar een naaimachine winkel te gaan voor uitleg (ik woon in het buitenland). Heb je tips waar een machine aan zou moeten voldoen?

    Like

  11. hannie van brienen zegt:

    gouden tips. ik heb nog het volgende bedacht. uiteraard eerst op een proeflapje. kleine patroontjes met soluvlies. even in het water en weg is de vlies. altijd een verrassing als je het patroontje uit het water haalt. daarnaast spuit ik de stof met crack free. daardoor wordt de stof veel ‘harder’. eenmaal wassen en het is eruit. gebruik voor sjaals zowel de soluties en de crack free. kan je lekker borduren. groeten, hannie

    Like

  12. Annelies zegt:

    Het was fijn geweest als je ook wat strijktips had gegeven over het werken met chiffon! Misschien kan dat alsnog? Bij voorbaat dank!

    Like

    • hannie van brienen zegt:

      mijn ervaring met strijken: even uitproberen, lauw beginnen en opvoeren. geen stoom gebruiken! heb pas voor iemand een trouwjurk gemaakt waarvan de rok van chiffon. nog een tip: trek aan de bovenkant en de onderkant van de lap een draad eruit en knip (liefst snijd) af. trek ook verticaal (beide zijden) een draad eruit en knip (liefst snijd) af. Je bent nu ook verlost van de zelfkanten. Je lap is nu kaars- en kaarsrecht aan alle kanten. Hoop dat je er iets aan hebt.

      Like

      • hannie van brienen zegt:

        nog ten tip: kijk op de site: how to sew a narrow hem with ban-rol (oliver + s). Betreft een rolzoom in bijvoorbeeld chiffon. Die ban-rol is volgens mij nergens te bestellen. Hiervoor kun je ook borduurstof Lugana of Bellana gebruiken.Heb het nog niet uitgeprobeerd maar het lijkt fantastisch.

        Like

  13. Reina Bakker zegt:

    Van te voren rijg ik de zelfkanten op elkaar. Daarna bevestig ik met stukken afplakband (schilderstape) de vouwkant en de zelfkanten op het werkblad. Het wegglijden wordt tot een minimum beperkt.
    Maar als je de voorkant en de achterkant van het patroon naast elkaar tegen de vouw wilt leggen, (je vouwt dan de zelfkanten naar het midden), dan kun je deze methode niet gebruiken. Afplakband is een een ideaal hulpmiddel bij het verwerken van voile,

    Like

  14. o super handige tips … tienerdochter houdt van chiffon blouses en alle mogelijke zachte luchtige stofjes … ik zal je tips bewaren voor al de projecten dit nog klaarliggen voor de zomer voor haar. Bedankt om te delen

    Like

  15. Hilly zegt:

    Ik wil graag een pareo maken van organza, nu heb ik een paar voorbeelden gezien op pinterest en daar zitten een soort lussen aan waar je je arm doorheen doet, nu vraag ik mij af of ik daar biasband voor kan gebruiken of dat er een andere mooie manier is om de pareo rondom ad te werken

    Like

  16. Anitra Bakker zegt:

    Ik heb een stuk ondertapijt gekocht 5 euro bij de kwantum en speld de chiffon daarop.de spelden staan rechtop in het tapijt en daarna leg ik de papieren patroondelen erop .de stof kan zo geen kant op.

    Like

  17. Narims zegt:

    Ik heb met mijn hak schoen op mijn jurk getrapt op de trap . En nu zit er een gat in het chiffon.😭 Ik heb geen flauw idee wat ik moet of kan doen. Kan iemand mij tips geven

    Like

  18. Helma zegt:

    Wat een bla bla vraag een beetje uitleg kort is schijnbaar moeilijk

    Like

  19. Anitra zegt:

    Ik leg een stukje ondertapijt op mijn tafel of op de grond als de tafel niet groot genoeg is….dan de chiffon aan de randen spelden rechtop in het ondertapijt vastprikken.
    Dan ligt het mooi strak..het patroon erop spelden…ook die prik je er rechtop in en knip je de stof mooi langs het papieren patroon.verschuift nergens en het ondertapijt kost ongeveer 5 euro per mtr…is denk ik 1.5 cm dik. Ik hoop dat deze tip veel mensen van een hoop ergernis afhelpt.gr. Anitra

    Like

  20. Iris Elbers zegt:

    Super, dank u wel. Dit is heel nuttig. Alleen klein schoonheidsfoutje gezien bij kwaliteit garen (kwalitiet). Misschien aanpassen? Bedankt in ieder geval.

    Like

Plaats een reactie