Tutorial: Jurkpatroon verlengen (van knielengte tot maxi)

Ik liet hier al vallen dat ik plannen had om de Derby Dress van Christine Haynes te verlengen. Ik bedacht dat niet zelf, maar zag het bij Oona en was zo geïnspireerd dat ik dat meteen schaamteloos besloot te kopiëren. Ha!

Het is een beetje droge kost, maar jullie hebben er zelf om gevraagd (hier), dus eigen schuld dikke bult!

Klaar voor een wiskundige denkactiviteit? Whoop! Whoop!

Hoe verleng ik een patroon (van knielengte naar maxi)

christine haynes patronen Het roze tekstwolkje hangt altijd in mijn naaikamer en bevat mijn maten. [Dit is een nieuwe, want ik ben een ietsiepietsie aangekomen. Ik was altijd 88/73/98 (ahum). Dan weet je dat ook meteen.]

Ik heb in de maattabel op het patroon mijn maten omcirkeld, en zoals je ziet val ik tussen een aantal maten in. Normaal pas ik mijn patroon altijd heel precies aan aan die maten, maar omdat dit een wijdvallende jurk is, neem ik daar nu niet de moeite voor. Ik besluit een straight size 8 te maken. In retrospectief is dit geen slimme keuze, maar daar hebben we het nu eventjes niet over. Dat komt later (lachen!).derby dress voortgangIk omcirkel alles wat bij maat 8 hoort, en kan zo in 1 oogopslag de lengte van de jurk zien. View B: 95.3 cm.  Er staat bij: lenght measured from base of the neck to hem. Nuttige informatie, want ik wil mijn jurk graag verlengen. 

derby dress voortgang

Ik meet vanaf mijn onderste nekwervel, tot aan de grond: 144 cm. De rest van de rekensom zie je hieronder in mijn aantekenboekje. Ik ga dus 50 cm toevoegen aan de lengte van de jurk. LET OP: dit patroon heeft al naden en zomen inbegrepen. Als dit niet het geval is bij jouw patroon, moet je die er zelf nog even bij optellen.

derby dress voortgang Aan de slag! Nu komt mijn Omnigrid weer goed van pas (seriously: beste naai-gerelateerde aankoop die ik ooit deed – in combinatie met snijmat en rolmes). Ik volg gewoon de lijn van het patroon en trek die door. Het middenvoorpand (hier getoond), is gewoon een recht patroondeel, maar de zijpanden en het achterpand lopen wijd uit, en worden met deze techniek dus nog veel wijder. Dat is de bedoeling. 

Bij de wijduitlopende patroondelen is het van belang dat je de zoom niet zomaar op de gok tekent, want dat gaat mis (ask me how I know…). Neem de originele zoomlijn dus over op je patroonpapier, en teken vanaf daar steeds stapje voor stapje 50 cm af. derby dress voortgang

Andere methode

Ben je lang en wil je de jurk slechts met een paar centimeters verlengen (en dus gewoon de knielengte behouden), dan volg je een andere werkwijze. Je voegt dan ter hoogte van het midden van je bovenbeen de gewenste centimeters toe, en zorgt ervoor dat de wijdte van de rok niet aangepast wordt. M.a.w. je maakt hem dan niet wijder dan hij is, zoals hierboven wel het geval is.

There you go.

It’s easy as one-two-three, As simple as DO RE MI , A B C, one-two-three, Baby, you and me girl

Nog Frage?

Dit bericht werd geplaatst in Tutorial en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Tutorial: Jurkpatroon verlengen (van knielengte tot maxi)

 1. Mirjam zegt:

  Helemaal duidelijk! 🙂 Maar zie ik dat nou goed? Heb je een meetlint met cm en inch? Daar ben ik naar op zoek geweest (maar mee gestopt, want kon het nergens vinden), waar heb je die gevonden?

  Like

  • Rachel zegt:

   Ja klopt! Bij de Jumbo (of all places…)! Hij is inderdaad superhandig! Ik wist niet da ze bestonden, maar toen ik gewoon voor de lol bij het fourniturenrekje keek zag ik ‘m hangen.

   Like

   • Mirjam zegt:

    Bij de Jumbo?! Haha, nou gelukkig hebben we die hier ook (was al bang dat het een ‘fancy’ winkel zou zijn die we hier natuurlijk niet hebben 😉 )… ik zal eens een kijkje nemen als ik in de buurt ben.

    Like

 2. Pingback: Hoe ik mijn jurk redde // aka Hoe pas je een prinsessenlijn aan // aka Voortgang Derby Dress | Maak Het Met Rachel

 3. Pingback: Gemaakt: Derby Dress Maxijurk | Maak Het Met Rachel

 4. oonaballoona zegt:

  well, i came over because i saw your maxi on instagram… and i IMMEDIATELY wanted to copy it!!! beautiful!

  Like

 5. Ik wil de zomerjurk uit het singerboek verlengen, de top zit me als gegoten.
  Wil van knie tot enkel verlengen.
  Als ik dus niet meteen maxi wil moet ik dus de onderkant van de rok die lengte omlaang brengen en dan vanaf halverwege bovenbeen verlengen?

  Like

  • Rachel zegt:

   Hm nee, dat zou ik alleen doen als je maar enkele centimeters wil verlengen (als je lange benen hebt bijvoorbeeld). In jouw geval zou ik gewoon bovenstaande methode volgen. Enkellengte is toch bijna maxilengte. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s