Op Stoffenjacht – lapjesmarkt Utrecht

Lapjesmarkt UtrechtWeet u nog? De nieuwe blogserie die ik hier al aankondigde? Nou, ik ben op pad geweest hoor! Eerste stop: lapjesmarkt Utrecht. Ik kocht er allerlei moois, en maakte onderweg ook nog foto’s.

Katoentjes, wol, zijde en tule, het is allemaal te vinden op de lapjesmarkt. Kantjes en bandjes, ritsen en linten… en dan in alle kleuren van de regenboog. Kijkt u mee?

Lapjesmarkt UtrechtUnicorns and rainbows baby

Lapjesmarkt Utrecht Fournituren

Lapjesmarkt UtrechtCoupons 

Lapjesmarkt Utrecht Nog meer coupons

 Normaal gezien koop je stof aan de meter (op een grote rol gewikkeld). Vaak knippen de marktkooplui vanaf 0.50 meter.  Duurdere stoffen kun je ook in kleinere hoeveelheden kopen. Als je stof koopt, kun je alleen de lengte van je stof aangeven. De breedte is een standaardbreedte (meestal 150 cm breed, soms 110).

Coupons zijn al voorgeknipte stukken stof (of soms restjes van de rol). Ze hebben vaak een standaardafmeting van bijv. 150 bij 150. Vaak zijn ze daardoor wat goedkoper dan stof van de rol. Niet altijd!

Lapjesmarkt UtrechtLeer          –          designerstoffen          –          gordijnstoffen 

Lapjesmarkt UtrechtKinderstoffen, halverwege de markt (rechts), superaardige kerel ook

 Surprise, surprise!

Mocht je nu denken dat ik je afscheep met wat foto’s en je het verder maar zelf uit moet zoeken, think again! Ghehehe! Ik heb namelijk iets moois voor jullie gemaakt. Tenminste, dat vind ik zelf. Ik maakte een plattegrondje van de lapjesmarkt! Hij is niet op schaal enzo hoor, en het aantal kraampjes zal ook niet helemaal kloppen. En misschien heb ik ook per ongeluk wat kraampjes omgewisseld. Maar hee, dat zijn details!
Volgens mij geeft het kaartje een vrij aardig beeld van het aanbod, en ook van waar je alles ongeveer terug kunt vinden.

Dus. Alstublieft!

Van mij. Voor u. Veel plezier!

Lapjesmarkt Utrecht

Een groter -leesbaar- formaat kun je hier downloaden

Aan het begin (tenminste, waar ik altijd begin, links op het kaartje) vind je kraampjes met coupons en seizoensaanbod (vaak goed geprijsd). Mijn wandelroute gaat dan als volgt: eerst rechts kijken (dus de onderste helft van het kaartje), het begijnhofje sla ik meestal over (tenzij ik iet specifieks zoek dat ik daar misschien kan vinden), dan teruglopen langs de andere helft van de kraampjes en als laatste de benodigde fournituren kopen.

Op de heenweg kom ik graag bij de kinderstofjes (ook op de foto’s hierboven) en bij de op kleur gesorteerde kraam. Het is een ‘inloop’ kraampje. Je mag dus naar binnen lopen, heel fijn vind ik. Dit betekent namelijk dat de meeste stoffen uit het directe zonlicht en evt. regen liggen. Andere favorieten aan die kant van de weg zijn het vrouwtje met de tule (alle kleuren van de regenboog!). Ze heeft niet alleen het harde tule, maar ook dat mooie zachte bruidstule in meerdere kleuren. Als laatste aan die kant wil ik De Islamiet noemen. Hij wilde niet op de foto, maar hij is een orthodoxe moslim en ook als dusdanig herkenbaar (baard, lange jurk en mutsje). Hij heeft elke week andere dingen. Soms is het even zoeken, maar er zitten altijd wel een paar pareltjes tussen.

Op de terugweg ga ik graag langs De Brabander (zo noem ik hem in mijn hoofd). Rond carnavalstijd moet je bij hem zijn. Ik kocht er wel spul voor verkleedkleren voor de kinderen. Hij heeft de meest uitgebreide collectie van de markt. Als het geen carnavalstijd is, verkoopt hij allerhande modestoffen (soms ook van het vorige seizoen heb ik de indruk). Ook: de inloopkraam met tricot, denim en keperkatoen. De perfecte kraam voor als je een goede basisstof zoekt.
Om een beetje te kwijlen kijk ik ook altijd bij de designerstoffen. Maar 100 euro de meter is ver boven mijn budget. Voor een blouse heb je bijvoorbeeld al snel 2,5 meter nodig. Maar op een dag koop ik er wat moois voor een bijzondere gelegenheid. De high fashion kraam verkoopt bijvoorbeeld zijde van Ralph Lauren (niet te betalen). De andere kraam waar ‘designerstoffen’ bij staat verkoopt een meer betaalbaar spectrum. Nog steeds prijzig, maar in combinatie met meer gangbare modestoffen. Ik zag een paar rollen Tessuti liggen, maar vergat te vragen naar de prijs. Hoe dan ook: prachtig!

De Buit!

Ik oogste een bescheiden buit. Hoewel: een blik op mijn stoffenvoorraad en er is niets bescheidens meer aan…

Lapjesmarkt UtrechtDe druppeltricot en de katoenen poplin kocht ik op het ‘eilandje’ aan het begin van de markt. De poplin werd alleen als coupon verkocht, slechts 80 cm. Ik twijfelde of het genoeg zou zijn dus ik nam er twee.
De gele tricot en paarse fluweel kocht ik bij de inloopkraam met tricot, denim en keperkatoen. Ik zei het toch? Go to adresje voor basisstoffen.
Het viscoseachtige stofje kocht ik bij het kraampje met restpartijen en kwalitatieve modestoffen (naast Vlisco). Ik zie een mooie blousje in mijn geestesoog.

De katoen en het paarse fluweel zijn voor een winterjasje voor Isja. Ik kocht er mooie paspel en knopen bij. Hopelijk kom ik er deze week aan toe, anders moet ze na de herfstvakantie met zomerjas naar school. Het arme kind…

Lapjesmarkt Utrecht

Ik hoop van harte dat jullie iets hebben aan mijn plattegrondje, en ik hoor graag wat er ontbreekt. Schiet maar!

Het is met stof zo als met goede wijn. Die moet je ook even laten liggen. Het is allemaal deel van het stof-rijpings-proces. Dusss….Wie is er klaar voor het aanleggen van een nieuwe verzameling? Yo!

Deze blogpost is onderdeel van de serie ‘op stoffenjacht‘ 

Dit bericht werd geplaatst in Op stoffenjacht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

30 reacties op Op Stoffenjacht – lapjesmarkt Utrecht

  1. Pingback: Op Stoffenjacht – de serie | Maak Het Met Rachel

  2. Julia zegt:

    Er is ook nog een kraampje halverwege richting einde rechts. Hier hebben ze biologische katoenen en kaasdoek. Alles is daar wit en creme.
    Voor wie dat zoekt….

    Like

  3. Julia zegt:

    Errug leuk! Deze blog!!!

    Like

  4. Joanne zegt:

    Leuk! Ik moet een keer naar Utrecht. Ik wacht meestal voor de stoffenspektakel in Leeuwarden. En die druppelstricot is supermooi!

    Like

  5. Ik probeer er ieder jaar een keer naartoe te gaan, vind het een geweldig leuke markt!

    Like

  6. mooivanmo zegt:

    Mooie buit! Vergeet niet te pinnen voor je de markt opgaat, niet iedere kraam heeft een pinapparaat. Ik vergeet dat meestal wel en dan moet ik halverwege mijn zoektocht weer op zoek naar een pinautomaat (dichtstbijzijnde in de supermarkt op de Voorstraat, parallel aan de Breedstraad). 😉

    Like

  7. mooivanmo zegt:

    Nog twee stoffenwinkel-tips in de buurt trouwens: De Strekkende Meter in Breukelen (klein winkeltje, niet goedkoop, maar wel mooie stoffen) en (mijn favoriet) Van der Lee in Hilversum. Die laatste heeft veel keus en aantrekkelijke prijzen. En tot mijn vreugde verhuizen ze binnenkort naar een veel groter pand en krijgen ze er ook fournituren etc. bij.

    Like

  8. Wendy zegt:

    Supercoole markt! En leuke buit!

    Like

  9. Pingback: Op stoffenjacht: de mooiste online kerststofjes | Maak Het Met Rachel

  10. Marijke zegt:

    Is de lapjesmarkt ook op zaterdag 27 december? Ben nl op zoek naar mooie meubelstoffen.

    Like

    • Rachel zegt:

      Ik neem aan van wel! Het is geen feestdag, dus in principe ga ik ervan uit dat ie dan gewoon doorgaat.
      Het zou natuurlijk wel kunnen zijn dat sommige kraamhouders eens een weekje overslaan, dus misschien staan er wel minder kramen dan normaal. Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

      Like

      • セレネ zegt:

        Als er veel sneeuw ligt o.i.d., staan er inderdaad wel minder kramen. Afgelopen winter (rond de tijd dat deze comment geschreven was :P) ben ik een keer naar de stoffenmarkt in Utrecht gefietst, maar toen stonden er maar 2 of 3 kramen met stoffen (de rest van de kramen was leeg). Dus niet gaan als het zulk slecht weer is 😛 Met regen staan de kramen meestal wel gewoon vol trouwens.

        Like

  11. Pingback: Het beste van 2014 | Maak Het Met Rachel

  12. Margreet zegt:

    Handig je kaartje! Over twee weken ga ik er heen dus dan ga ik er mooi gebruik van maken!

    Like

  13. Bieke Pype zegt:

    Oh leuk! Ik ga donderdag naar Utrecht voor een paar dagen… Ik print je kaartje direct uit! Dank je!

    Like

  14. rubystar2014 zegt:

    Dank je wel!

    Even vraagje toch, waar kan je het beste parkeren? er is een parking voor de auto en dat je de metro of bus kan pakken en zo voor 5 euro er heen kan met dit kaartje per bus of metro, weet u of iemand anders waar dit is? de parking zelf was ook goedkoop, ergens op een fb gezien maar kan het niet meer terug vinden 😦

    En dat kaartje… erg handig, super dank je wel!!!!!! en ook voor de leuke blog~!

    RUby

    Like

    • Rachel zegt:

      Dank je Ruby! Dat van die parking klopt. Het heet P+R Westraven, en je betaalt 5 euro voor het parkeren, incl. een dagkaart voor de tram voor 4 (of 5?) personen. Goede deal dus! Hij ligt tussen Nieuwegein en Utrecht, vlakbij de IKEA. De tram stopt tegenwoordig wel aan de andere kant van het station (op het jaarbeursplein), dus je moet wel het hele station en Hoog Catherijne doorlopen, voordat je in het centrum bent. Maar dat is op zich nog steeds prima te doen
      Succes en veel plezier als je er heen gaat!

      Geliked door 1 persoon

      • rubystar2014 zegt:

        Super dank je wel!!! Daar was ik nu naar opzoek ook, hihi, volgende maand ga ik daar met de twee jongste heen, dus fijn om te weten dat er vier man of eentje meer mee kan op deze kaart, scheelt inderdaad heel erg veel,
        Hopelijk lukt het dan ook om foto’s te maken, en voordeel tegenover bijvoorbeeld stoffenspektakels/beurzen is dat je altijd een week (of wat) later terug kan gaan, en als het goed is deze kramen er dan nog steeds zijn.

        En de Ikea dichtbij is helemaal ideaal! Mijn middelste is daar gek op, dus ook fijn om te weten, en naja dat stuk station etc doorlopen is helemaal niet erg, en zelfs leuk voor de kids.
        Bij deze is het dagje uit al uitgedacht 😉 zo zie je maar waar blogs voor volgen al niet goed voor kan zijn. (behalve leuke blogs, tips, interessante weetje natuurlijk)

        Dank je wel voor deze tips en nogmaals voor de plattegrond! ennne gaat vast lukken!

        RUby

        Like

  15. Babette zegt:

    Superfijn dit overzicht! Ik ben vooral op zoek naar een mooi adresje voor grafische (kinder)prints met een Scandinavisch tintje. Denk: Fine Little Day, Kidsdepot, Lotta Jansdotter, Ferm Living e.d. Hebben ze dit soort stoffen op de Lapjesmarkt of hebben jullie als experts nog andere adresjes in het midden van het land of webwinkels?

    Like

    • Rachel zegt:

      Tja… Eet is wel een kwam merry heel mooie kinderstoffen, maar dat is toch voornamelijk Stenzo enzo. Die lopen toch altijd wat achter op wat jij bedoelt (Ik snap het helemaal! ). Maar ondanks dat toch wel leuke dingen hoor.
      Maar als je echt een van die dingen wilt die jij noemt, moet je online zijn. Probeer Liesellove eens, zij heeft vaak veel grafische printjes.

      Like

      • Babette zegt:

        Thanks! Ik ben uiteindelijk geslaagd bij vanmarieke.nl (zit in Den Bosch). Een aanrader! Ze is erg attent en helpt je graag op weg bij vragen. Ik ben daarnaast helemaal verliefd geworden op noeks.nl (zit in Eindhoven) – fantastische collectie aan hippe stoffen en prints. Voor liefhebbers van dit soort printjes, kun je ook naast deze 2 webwinkels ook je hart ophalen bij: troispetitspoids.nl, joyfits.nl, mooimam.nl.

        Like

      • Babette zegt:

        En nog een (Belgisch) adresje met weer net iets andere stoffen – http://www.wildvanstof.be/. Ik vind de verzendkosten fors naar Nederland (8.25) maar heb juist wel weer DE stof gezien waarvan ik schommelstoelkussens zou willen maken…

        Like

  16. セレネ zegt:

    Als je toch in Utrecht bent: ga ook eens langs Passementerie Baars en van de Kerkhof op Lijnmarkt 33 voor alle lintjes/kant/etc die je niet op de lapjesmarkt hebt kunnen vinden 🙂
    Onderweg kun je dan ook langs Ria’s Fournituren (http://www.ria-fournituren.nl/) lopen.

    Like

  17. Pingback: Op stoffenjacht: Stoffenwinkel in Montfoort | Maak Het Met Rachel

  18. martijn Bachman zegt:

    Rachel,wat een leuke site heb je van Lapjesmarkt gemaakt.
    Ik ben net terug na 20 Jaar terug in de Prov Utrecht mijn werkzaamheden waren stofferen van meubelen en het maken van gordijnen .
    Ik hoop dat ze op de Lapjesmarkt ook Meubel stoffen verkopen ,kan jij of iemand mij daar raad in geven .
    Alvast bedankt ik sta te poppelen om te GAAN!
    Martijn b

    Like

  19. Jacqueline Paludanus zegt:

    Hoi Rachel
    Als ik op jouw kaartje kijk zie ik ook meubelstoffen.
    Zouden ze hier ook outdoor stoffen hebben voor kussens van een loungeset?
    Mvg Jacqueline Paludanus

    Like

Plaats een reactie