Het Grote Knippie-experiment turned birthday dress

jurk knippie 6 2014

Omdat ik de laatste paar keer zo positief was over de Knippie in mijn reviews, vond ik dat ik het aan mezelf en jullie verplicht was om er ook daadwerkelijk eens iets uit te maken.

knippie 6 2014 1Het was niet lastig kiezen. Ik gaf hier al aan dat dit jurkje mijn coup de coeur was. ❤

Isja zocht zelf online een stofje uit. Het werden deze tropische visjes. Paars is echt een kleur die haar mooi staat.

jurk knippie 6 2014

Tijdens het knippen heb ik me wel even vergist. Ik ben gewend te naaien met patronen met inbegrepen naadwaarde, dus ik had mijzelf al ingeprent: denk aan de naadwaarde. Denk aan de naadwaarde! Dat ging allemaal goed, tot ik bij de zoom van de rok kwam: ook daar knipte ik vrolijk 1 cm erbij. Oeps. Je hebt voor een mooie zoom namelijk wel 4 cm nodig. Shit.

jurk knippie 6 2014

Het eerste dat je in elkaar zit bij dit patroon, zijn de voorpanden. Zoals je hier zit is de bovenkant van het voorpand sterk gerimpeld en vastgezet aan een schouderpas. Eerst dacht ik dat het jurkje raglanmouwen had, maar dat is niet het geval: het is een schouderpas met normale mouwen.

Verder hebben de panden ook coupenaadjes. Mooi, dacht ik eerst. Maar in combinatie met de gerimpelde bovenkant lijkt het net alsof je cupruimte creëert. Toch een beetje vreemd in een meisjesjurkje. Ik maakte me wel een beetje zorgen over hoe dat uit zou pakken, maar ik besloot omwille van het Knippie-experiment niet bij voorbaat al allerlei dingen aan te passen. Ik wilde de jurk maken zoals hij was.

jurk knippie 6 2014

Uiteindelijk viel het allemaal wel mee met die cupruimte. Er is ruimte, maar het oogt blousend, niet alsof ze iets mist daar (het idee!).

jurk knippie 6 2014

In de zijnaden van de rok zijn zakken verwerkt. Superleuk vind ik dat. Kinderen houden van zakken (tenminste…. mijn kinderen), ze bewaren er allemaal geheimen in. Of ze smokkelen er snoep mee naar hun kamer. Maar daar hebben we het nu eventjes niet over.

jurk knippie 6 2014

De zijkanten van de rok zijn ingerimpeld, de voor- en achterkant zijn gewoon strak. Ik vind het mooi: het volume zit op de heupen en dit zorgt ervoor dat de rok naar buiten toe mooi wijd valt. Ook draagt ze aan de voorkant niet een ontzettende hoeveelheid stof met zich mee. Vooral als je zit, ziet dit er vaak niet mooi uit, zo’n baal stof. Het zit ook in de weg. Ideaal dus.

jurk knippie 6 2014

De knoopjes zette ik gewoon op gelijke afstand aan. En dus niet per twee zoals het voorbeeldjurkje. Ik vond het te propperig worden.

jurk knippie 6 2014

Het probleempje met de zoom loste ik op met mijn favoriete trucje: biasband als zoombeleg.  Ik gebruikte overigens ook biasband voor het halsbeleg. Want waarom zou je beleg gebruikten, als de wereld ons gezegend heeft met biasband. Right? Dat heb ik dus wel anders gedaan dan volgens de instructies. Biasband FOR THE WIN, mensen!

jurk knippie 6 2014

Details:
Patroon: jurk 20 uit Knippie 6 2014 (het patroon is ook apart te verkrijgen)
Stof: kinderkatoen vissen paars (Rijstextiles)

jurk knippie 6 2014

Het jukje was niet bedoeld als verjaardagsjurk, maar toen hij af was, riep ze heel hard dat ze dit aanwilde op haar verjaardag. Nou, helemaal prima! Het was dus een geslaagd experiment, wat voor mij de deur openzet naar meer Knippie-patroontjes.

Wie van jullie maakt wel eens iets uit de Knippie? En ben je daar net zo tevreden over als over indie patronen?

Dit blog doet mee aan linkparty 28, gehost door Straight Grain Patterns.

link-party-200px1

Dit bericht werd geplaatst in finished projects, gemaakt, jurk, knippie, voor Isja en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Het Grote Knippie-experiment turned birthday dress

  1. inspinration zegt:

    Heel leuk geworden, fijn zo’n proef, want volgens mij heb ik deze knippie ook liggen.

    Like

  2. Ik vind het een dotje!

    Like

  3. Marianne zegt:

    Mooi geworden! Lastig he, die naadtoeslagen 🙂 Vind dat band wel zo leuk!

    Like

  4. ssandrav zegt:

    Nog gefeliciteerd! Wat een superleuke jurk! Enne dat komt mij bekend voor, ik wil ook altijd gelijk dingen veranderen aan een patroon en soms was dat achteraf niet nodig geweest 😬 Die zoom van 4 cm, tsja…… kuch kuch, been there, done that, hallelujah voor biaisband 😉😉

    Like

  5. Christie zegt:

    Heel leuk en mooie stof!

    Like

  6. Mirjam zegt:

    Leuk jurkje! Heel herkenbaar dat van die zakken bij kinderen 🙂 Je vindt er soms de vreemdste dingen in (wat hebben mijn kinderen met steentjes?? ;)) Ik ben ooit begonnen met patronen uit de Knip(pie). Nu ik nogal wat indie patronen heb gemaakt, moet ik wel weer wennen aan de Knip(pie) dat zit ‘m dan vooral in de uitleg, soms snap ik na 6x lezen nog niet wat er bedoeld wordt en ga ik maar gewoon aan de slag… Meestal komt het wel goed, gelukkig

    Like

  7. Heel leuk jurkje! Mooie details! En ja, dat van de naadtoeslag herken ik. Ik ben ook gewend aan mét, maar maak wel eens iets van de burda, en daar zitten ze dan ineens ook niet bij…

    Like

  8. Kathleen zegt:

    Heel mooi! Isja staat er leuk mee en is er duidelijk heel blij mee. Wens haar nog een late gelukkige verjaardag van ons! Xxx

    Like

  9. Boevenbende zegt:

    In het paars zijn ze ook leuk, de vissen! Ik ben niet zo’n knippie-fan. Pasvorm veel te wijd en uitleg veel te weinig, maar als ik dit lees moet ik het misschien weer eens een kans geven?

    Like

  10. Wendy zegt:

    Heel mooi! En die zakken, daar zijn niet enkel kinderen fan van… 😉

    Like

  11. Super! Ik ga hem ook maken. Ik denk erover om de mouwen weg te laten voor een zomers modelletje 🙂
    Tip: koop gewoon het hele tijdschrift op tijdschrift.nl. Is goedkoper (geen verzendkosten) en je hebt naast het patroon van dit jurkje ook de andere patronen in huis!

    Like

  12. Keesha zegt:

    This piece was a liaecfjket that saved me from drowning.

    Like

Plaats een reactie