Naaien: Hobby of zuinigheid?

turnpakje Isja

Ze zit sinds een poosje op turnen, deze dame. In de kerstvakantie nam ik mezelf al voor een turnpakje te maken, maar op een of andere manier kwam het er niet van. Ik had er gewoon geen zin in. Op zeker moment was ik zelfs vastberaden er eentje te kopen. Maar toen ik zag dat ze zo E40,- rekenen voor zo’n pakje (oerlelijk! Dat ook nog eens),was ik snel genezen.

turnpakje Isja

Ik kocht de stof bij Rijstextiles (het is deze matte lycra), zocht naar een geschikt patroontje en koos uiteindelijk voor de Ballet Leotard van Tumble n Twirl. Het patroon heeft een mooie lage rug, verschillende opties voor korte en lange mouwen, en een leuk detail met het rimpeltje middenvoor. Precies wat ik wilde! Nog dezelfde avond printte ik het uit, tapete het aan elkaar en kon ik beginnen.  Er zit ook een cirkelrokje bij het patroon, dus als ze nog eens op ballet wil, dan kan ik gewoon hetzelfde patroontje gebruiken.

turnpakje Isja

Ik paste het patroon aan aan haar exacte maten, en dat is te zien. Het zit goed aangesloten, maar over een paar maanden zal het wel te strak zijn. De volgende keer laat ik iets meer ruimte om te groeien.

turnpakje Isja

Dit pakje zou ik wel even in elkaar naaien in een avondje. Man man man, wat een inschattingsfout. Het was lastiger werken met deze stof dan ik dacht. Ik heb één keer eerder met lycra gewerkt (voor dit badpak), maar dat was dikker en op een of andere manier fijner om mee te werken. Dit was glad en gleed steeds weg. Verschrikkelijk.

Mais bon, het is goedgekomen.

turnpakje Isja

Hoewel naaien voorheen een typische ‘zuinige’ hobby (slash noodzaak) was, is het dat al lang niet meer. Voor mij is dat althans nooit een motivatie geweest.  Sterker nog: je moet toch best investeren in een goede machine, goed materiaal, en mooie stoffen worden ook steeds duurder. Misschien ben ik daarom wel extra blij dat ik eens goedkoper uit ben dankzij mijn hobby. Ik hoop dat mijn man dit ook leest. Rekent u even mee?

Patroon:                   E 6,25
Stof:                          E 12, 95

Maar: ik heb de helft van de stof nog over, dus daar kan ik waarschijnlijk nog wel een pakje uit halen. Het patroon is een eenmalige uitgave en kan ik de hele lagere school-periode pakjes mee maken. Ik hoef enkel steeds nieuwe stof te kopen a 7,- per pakje. Ha!

Hoe zit het met jullie? Probeer je bewust te bezuinigen door zelf kleren te maken? of zie je het (zoals ik) als een mooie bijkomstigheid als het lukt?

Heb je een hobby-budget? Hou je dat apart van je kleding-budget (als je dat hebt)? Of gooi je alles op een hoop? Of speelt geld helemaal geen rol als het op je hobby aankomt (yeah, I wish…)?

Dit bericht werd geplaatst in finished projects, Isja, voor Isja en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Naaien: Hobby of zuinigheid?

  1. IngeMaakt zegt:

    Mooi pakje! Ik naai niet om te besparen (gister uit de losse pols nog een nieuwe machine gekocht, haha), maar het is inderdaad leuk als je zelf dingen veel en veel goedkoper kunt maken dan dat ze in de winkel zouden zijn. Qua materiaal dan. Want als je de tijd die je erin steekt ook mee zou rekenen (met bijvoorbeeld het minimumloon), dan kom je denk ik vaak even duur of duurder uit 😉

    Like

  2. Khadetjes zegt:

    Wat een vreselijk stofje om te verwerken lijkt me dit! Maar ik hou ervan hoe mooi dit past – zelfs al is het binnenkort te strak… Over dat andere; ik naai omdat ik me op die manier ontspan, niet om te besparen. Heel veel (dure) kindermerken hebben prachtige kleding waar ik geen budget voor heb; door zelf te naaien maak ik iets gelijkaardigs (en nee, ik hoef mijn uren niet door te rekenen, enkel de liefde waarmee ik het maak). Dus in mijn achterhoofd hangt het af waar je mee vergelijkt, niet? Goedkoper dan iets uit een boetiek, duurder dan een jurkje uit de H&M.
    Mijn hobby budget staat trouwens op een aparte rekening die aangevuld wordt met wat ik verdien door het geven van workshops. Da’s duidelijk; op = op 😉

    Like

    • Rachel zegt:

      Jaaa, zo heb ik het ook geregeld 🙂 Best prettig zo. Alleen… als ik iets in het buitenland bestel, en PDF-patronen enzo (doe ik allemaal met PayPal), is dat gekoppeld aan de creditcard van mijn man, hahaha! Dus ik sjoemel wel een beetje (ssst)

      Like

  3. mooivanmo zegt:

    Knap gemaakt!
    Naaien is voor mij vooral een hobby. Ik hou mezelf vaak voor dat het uit besparing is, maar uiteindelijk ben je vaak duurder uit als in de winkel, als je alles bij elkaar telt. Zeker als je het vergelijkt met H&M/Zara-prijzen. Maar goed, dan heb je wel iets wat preciés is zoals jij het wilt hebben. En dat is dan wel weer goud waard.

    Geliked door 1 persoon

  4. Wendy zegt:

    Mooi turnpakje! In een ver verleden had ik ook een roze lycra-turnpak (en eens saai zwart, want dat moesten wij dragen in de lagere school…) maar dat zag er lang niet zo goed uit als dit pakje!
    Naaien is een hobby die een noodzaak vervult, en vaak duurder dan als ik iets zou kopen in de winkel, want dan zou ik minder goede kwaliteit stoffen kopen. Zelf naaien zorgt er voor dat mijn kleren ongeveer even duur zijn als wat ik zou uitgeven in de winkel, maar met betere stoffen… Mijn uurloon breng ik wel niet in rekening… Of misschien zou ik de uren die ik spendeer aan naden lostornen moeten aftrekken, en dan zou het nog wel meevallen met die arbeidskost 😉

    Geliked door 1 persoon

  5. 5andravv zegt:

    Jeetje wat knap gemaakt zeg! Lijkt mij een drama om die stof te naaien dus petje af!

    Qua hobby – naaien: ik heb eind december besloten om in 2015 al mijn kleding zelf te maken (muv basic hemdjes, lingerie en jeans), gewoon als uitdaging, omdat ik het leuk vind en omdat ik wel weer eens een blouse ofzo wil maken.
    Ik heb dus geen budget voor naaien als hobby maar wel een kledingbudget (is tevens voor breien/haken van truitjes/vesten). Omdat ik momenteel zonder werk zit heb ik ook nog eens alle tijd om kleding te maken (en alle tijd om af en toe bij de plaatselijke kringloopwinkel leuke stofjes te zoeken (laatst 2,5 meter linnen gescoord voor € 2,00)). Ik was alleen vergeten dat ik in de afgelopen 20 jaar alleen maar rokjes en broeken had gemaakt, mijn eerste top was een leuke uitdaging haha. Ik doe iig fijne inspiratie en tips op op jouw blog Rachel, thanks 😀

    Geliked door 1 persoon

    • Rachel zegt:

      Aaah, leuk om te horen! Er zijn trouwens ook een aantal goed patronen voor jeans tegenwoordig. En ik ben inmiddels op een putn dat ik niet uitsluit dat ooit nog eens zelf lingerie ga maken (ik zie zoveel mooie Watson Bra’s voorbij komen…)

      Like

  6. Ik zie naaien echt als een hobby en hobby’s zijn duur. Alleen heeft deze hobby het voordeel dat je er ook echt iets aan hebt. Als alles naar wens gaat houd je er een mooi kledingstuk aan over wat ik meer koester dan iets gekochts uit de winkel. Er zitten dan heel wat uurtjes werk in om het naar wens te maken, daardoor heb je meer respect voor het kledingstuk en zul je er langer mee doen. Ik gebruik er wel goede materialen voor en die zijn duur. Maar soms heb ik mazzel en koop ik wel eens een goedkoop lapje. Dat is dan exstra leuk! Voor mijn kinderen heb ik wel voordeliger kunnen naaien, er gaat veel uit een klein lapje. Ook paste de kleding beter, ze zijn lang en dun. Maar de voornaamste reden om zelf kleding te maken , is voor mij omdat ik het leuk vind. Net zoals quilten en haken. Maar als ik nu naar jou prachtige baletpakje kijk denk ik dat is top! Het plezier van het naaien straalt er af! Jij hebt er ook lol in. Groetjes Marie Bartels

    Like

  7. MultiVroon zegt:

    Mooi gelukt zeg! Jammer dat het lastiger was dan je hoopte.

    @geld, leuke discussie! Mijn naai hobby is naast een hobby óók juist een manier om te bezuinigen. Ik recykleer graag en neem lappen mee uit de kringloop. Ik teken graag zelf of pas patronen aan. Ik koop nu soms iets duurdere stoffen, maar probeer dat niet te doen. Zo heb ik nu een veeeeeeeel leukere garderobe (jurkjes bijvoorbeeld!) voor hetzelfde geld, voor mijzelf, en voor mijn dochter voor veel minder geld vermoed ik. Ik haat shoppen trouwens ook, omdat ik vaak niet tevreden ben. Dus das extra winst ;).

    Like

    • Rachel zegt:

      Ja, dat laatste herken ik wel. Vroeger was ik dol op shoppen (ook het passen), maar hoe beter ik ga naaien, hoe minder vreugde het me geeft om te shoppen. Van de week was ik bijvoorbeeld op zoek naar een blazertje. En ik ben gewoon niet geslaagd! Te kritisch denk ik hoor. maar ik ga geen E60,- uitgeven aan een basic zwart blazertje waar nog iedereen in loopt, of een waarvan de pasvorm niet goed is. Dat doe ik gewoon niet meer. Dan maar geen instant gratification en een paar weken de tijd nemen om hem zelf te maken, en dan precies zoals ik het wil.
      Ik doe wel veel window-shopping, gewoon ter inspiratie.

      Like

Plaats een reactie