Review: lingeriecursus bij Lijfgoed

You know what I did last summer, don’t you? Yeah, that’s right! Ik volgde de lingeriecursus voor beginners bij Lijfgoed! En ik ga daar, eindelijk eindelijk, eens wat meer over vertellen. Brace yourselves! 

Ik deelde destijds al veel via Instagram en Facebook, dus daar vind je nog veel meer foto’s van het proces.

lingeriecursus lijfgoed

Het begon allemaal hier, waar mijn enthousiasme voor lingerie maken aangewakkerd werd. Ik wist dat het er ooit van ging komen, maar het momentum was daar eerder dan ik dacht. Hoezee! Ik wilde het graag meteen goed leren, en niet eerst thuis 4 mislukte beha’s in elkaar prutsen. Ain’t nobody got time for that.

Lijfgoed zat al een beetje op mijn radar (ik bestelde er ooit wat materiaal voor dat badpak, en volg ze sindsdien op Facebook), en ik wist dat ik bij Cassandra moest zijn voor een degelijke cursus. Het was even slikken toen ik moest betalen, maar #yolo enzo.

lingeriecursus lijfgoed

De cursus

De opleiding die ik deed was de zomeropleiding: zes lesdagen verdeeld over twee weken. Intenstief dus, maar met snel resultaat (daar houden we van!). Het was fijn om meteen door te kunnen met je project, al heb je bij de reguliere cursus natuurlijk meer tijd tussendoor om te oefenen. Voor als je meer procesgericht bent. 😉

lingeriecursus lijfgoed

De cursisten

Onze groep bestond uit zeven cursisten: 1 modestudent, 2 jonge ondernemers die een lingeriemerk op gaan zetten (we wachten in spanning af!), 1 naaidocent en 3 hobbyisten (waaronder ik).

lingeriecursus lijfgoed

Het programma

De eerste dag werd grotendeels besteed aan materiaalkennis. En leuk dat het was! We kregen allemaal een pakketje met lapjes van verschillende soorten stofjes. Dat alleen is eigenlijk al genoeg om me blij te maken. We plakten alles netjes in onze cursusmap terwijl we zoveel mogelijk opschreven van alles wat Cassandra vertelde. Wat een schat aan informatie! ’s Middags kwam er voor het eerst een naaimachine aan te pas. Dat bleek nog niet zo mee te vallen…

Dag twee oefenden we met restjes stof de constructie van een aantal onderdelen. Heel fijn, want dan heb je het al eens gedaan, voordat je voor het echie gaat. Hier moesten we trouwens wel soms even op elkaar wachten. Maar hee… die tijd gebruikte ik dan om mijn social media te updaten. En natuurlijk alvast te loeren bij de mooie kantjes 😉 Ook begonnen we met het knippen van het slipje.

lingeriecursus lijfgoedDag drie: constructie van het slipje.

Dag vier t/m zes: beha.  En die tijd heb je dus echt nodig. Tenminste, de volgende keer niet meer – hoop ik. Je maakt toch soms foutjes, snapt nog niet wat welk patroondeel is, hebt geen idee van hoe het nu eigenlijk in elkaar moet, haalt het weer uit, krijgt de slappe lach, zit te lang te kletsen na de lunch, of bent gewoon even uit je concentratie (ahum).

De juf

lingeriecursus lijfgoed

Kijk, dit is ‘r. Cassandra Saeijs. Wat. Een. Leuke. Vrouw! Van tevoren had ik haar even kort gesproken aan de telefoon. Ze kwam op mij meteen al lekker pittig over. Dat is ze ook, maar toch is ze ook erg gevoelig. Een lekkere combi. Tijdens de lunch ontstonden er steeds leuke gesprekken, en deelde ze veel persoonlijke verhalen. Ze is niet bang om zichzelf te laten zien, dat vind ik leuk aan haar. Ik vond het vooral leuk om te merken dat ook zij vrij holistisch in het leven staat (hadden we niet verwacht van elkaar, haha!). Het is altijd fijn om verwantschap te ervaren.

Maar los daarvan heeft ze su-per-veel kennis en ervaring. De hele les door vertelt ze en deelt ze en laat ze zien en geeft ze voorbeelden. Fantastisch inspirerend.

Het resultaat

lingeriecursus lijfgoed

Het resultaat van ons klasje! Superleuk om te zien dat iedereen iets heeft gekozen dat bij haar past. Niet alle beha’s zijn helemaal af hier zoals je ziet. Maar de euforie was er niet minder om.

Degenen die niet klaar waren, waren degenen zonder (!) naaiervaring overigens, dus als je een beetje kunt naaien, zou ik me geen zorgen maken over het tijdpad.

lingeriecursus lijfgoed

Nu vragen jullie je natuurlijk allemaal af of ie nou ook een beetje goed zit, die beha. Wel, oordeel zelf maar. *grijns*

lingeriecursus lijfgoedpretty good, uh? 

Cassandra heeft iedereen opgemeten en een patroon uitgetekend. Het zijn haar eigen (confectie)patronen. Dus het is wachten tot die business gelanceerd wordt.

lingeriecursus lijfgoed Ja, ik weet het. Vorige week een bikini, nu een beha. Waar gaat dit heen? Zo open en bloot op het internet. Schandelijk. Maar nu stop ik hoor.

lingeriecursus lijfgoed

De binnenkant. Afwerking kan nog iets netter, maar voor nu ben ik tevreden. Sowieso valt er natuurlijk nog veel te leren en te verbeteren. Des te meer reden om nog meer mooie kantjes en bandjes uit te kiezen. 😉

Ode aan de foamcup-loze beha

De beha die we hebben gemaakt, is een basis-beha, dus zonder voorgevormde cups. Dat vond ik in eerste instantie een beetje jammer, want ik draag (droeg!) alleen maar beha’s met voorgevormde cups. Waarom ook al weer? Ooit heb ik die beslissing kennelijk genomen, maar een goed argument kan ik er niet meer voor bedenken. Hoe dan ook:

lingeriecursus lijfgoed

Enter de foamcup-loze beha. Seriously, wat een verademing. Dit zit veel fijner! En mooier. En het voelt ook veel lekkerder (ik ben niet de enige vrouw die minstens tien keer per dag aan haar eigen borsten zit toch?). Hallelujah, ik voel me er ook veel sexier in!

Maar dat heeft misschien ook te maken met het feit dat ik deze zelf gemaakt heb. Op een of andere manier geeft het heel veel voldoening om je eigengemaakte lingerie te dragen. Een gevoel dat ik met kleding natuurlijk wel al ervaren had, maar kennelijk onderschat had als het op lingerie aankomt. Terwijl het daar misschien nog wel een grotere rol speelt!

Je begrijpt wel: ik wil niet meer anders. Ik probeer zo gauw mogelijk een nieuw setje te maken, want dit is eerlijkwaar mijn lievelingsbeha geworden.

lingeriecursus lijfgoed

De winkel  

Cassandra geeft niet alleen les, ze levert ook maatwerk voor mensen met allerlei fysieke eigenaardigheden, en speciale wensen. Ook heeft ze een winkel (en webshop), waar al dat moois dus voor het grijpen ligt. Dus hier is wat eye-candy voor jullie. You’re welcome.

lingeriecursus lijfgoed   lingeriecursus lijfgoedlingeriecursus lijfgoed lingeriecursus lijfgoed

Kijk, dat glimmertje daar vind ik wel leuk. Pomtidomtidom…

Eindoordeel en advies

Ik vond deze cursus echt alles wat ik ervan had verwacht, en meer. Het was superleerzaam, heel gezellig en een echte skill-builder. Ook ga je ineens veel preciezer te werk bij je gewone naaiwerk; elke mm is immers belaangrijk!

Als je al weet dat je dit sowieso nog eens wilt gaan doen, kun je er beter vroeger dan later aan beginnen. Heb je er langer plezier van. Ik ben zo blij dat ik het heb gedaan!

Check ook nog even dit (tikkeltje genante) filmpje dat Cassandra filmde en op haar site zette (helemaal naar beneden scrollen).

Heb ik al iemand aangestoken met het lingerie-maak-virus? (god, I hope so!) 🙂

Cheers!

Dit bericht werd geplaatst in gemaakt, review en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Review: lingeriecursus bij Lijfgoed

 1. Wat leuk zo’n cursus! Ik krijg er nu nog meer zin, nu dat ik jou verhaal lees. En wat heb je een mooi setje gemaakt! Ik was in het voorjaar ook bij kantje boord geweest en kocht wat bh materialen daar. Ik ging ook aan de slag en maakte 4 bh’s. Waar ik veel van geleerd heb. De eerste bh was te slap, kan ik alleen thuis dragen. De andere twee waren beter, steviger. Maar ik was niet helemaal tevreden over de coupe. Kocht beter patroon en andere stof, maar ben nog steeds niet helemaal tevreden. Nu lees ik dat je ook materialen kennis opdoet op deze cursus en dat is top! Nou heb ik een verschrikkelijke maat I 95, dus er moet nogal wat omhoog gehouden worden, en heb ik ook stevige stoffen nodig. En om de puntjes op de I te zetten zou zo’n cursus een welkome aanvulling zijn op mijn “gepruts” Hoewel mijn bh’s er prachtig uitzien kwa afwerking en naai techniek is mijn stof keuze verkeerd geweest. Ik heb bij kantje boord nartuurlijk advies gevraagd en mijn boezem vooruit gestoken. Maar ze zeiden dat de stof goed was voor mij, en ook al heb ik ze met pouwernet gevoerd, bleek toch te slap. Ik ga maar eens wat centjes sparen voor deze cursus, want als ik jou verhaal lees is het, het geld waard. Op mijn blog staan de verhalen over mijn bh avontuur, groetjes Marie. “De Gelukkige Naaister”

  Like

  • Rachel zegt:

   Aaah, wat een avonturen al! Ja, ik denk dat zo’n cursus echt een meerwaarde is voor je. Cassandra is ook nog gespecialiseerd in grote maten, dus dan ben je wel aan het goede adres!
   Maarre… wel verslavend he? Zelf lingerie maken… 🙂

   Like

 2. Tryntsje Pieters zegt:

  Wat leuk, je hebt me (weer eens 😊) aangestoken! Wie weet ga ik er ook nog eens aan beginnen!!! 😘

  Geliked door 1 persoon

 3. H. Assink. zegt:

  Beste Cassandra
  Dit zo leuk geschreven daar moet je heel zuinig op zijn.
  Het komt van harte.
  Hoe een probleem met liefde word opgelost.
  Groetjes,
  H. Assink

  Geliked door 1 persoon

 4. Mirjam zegt:

  Wat een mooi resultaat! Ik kan me wel voorstellen dat t je favoriet is 🙂 Overigens draag ik ook altijd voorgevormde bh’s en ik weet nog precies waarom….Vanaf m’n 16e was ik het enige meisje in de klas. Het was winter, ik had een strakke trui aan en geen voorgevormde bh. Een klasgenoot zet het raam open, dat is koud (en je weet wel wat er dan gebeurd 😉 ). Nou ja, die jongens hadden dus de grootste lol en ik besloot voortaan alleen nog voorgevormde bh’s te dragen. Aangezien ik nog steeds de enige vrouw in het team ben en mannen pubers blijven, neem ik maar het zekere voor het onzekere…. 😉

  Like

  • Rachel zegt:

   Haha! Herkenbaar…. ik werk ook in een mannenomgeving, sterker nog: ik geef les aan zeventienjarige jongens. Maar ik draag nu een stuk minder strakke truitjes dan vroeger, dus durf ik het wel aan 😉

   Like

 5. nobutterfly zegt:

  Wat fantastisch! Ik ben een fan van mooie lingerie, maar weet niet of ik me er aan zou durven wagen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Leuk, een cursus die ik mede door je recensie lekker bovenaan mijn verlanglijstje ga zetten! Het eindresultaat ziet er mooi uit, stevig, geode pasvorm en mooi afgewerkt.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wendy zegt:

  Heel leuke cursus en het resultaat is super!

  Geliked door 1 persoon

 8. Tialda zegt:

  Wat leuk om je verhaal over de lingerie cursus te lezen! Je schrijft erg beeldend, heerlijk! Zelf lingerie maken kan erg verslavend zijn! Succes! 😉

  Like

 9. Pingback: Op stoffenjacht: Stoffenwinkel in Montfoort | Maak Het Met Rachel

 10. Wat kun jij gezellig vertellen, ik geloof dat ik ook een beetje aangestoken ben door het virus. Helaas ben ik niet in de gelegenheid om een cursus te volgen want ik woon in Kroatië. Heeft iemand tips voor mij waar ik een goed basispatroon kan kopen voor bikini’s en lingerie? Ik heb wel veel naai ervaring

  Like

 11. Agnes Vande Poel zegt:

  Beste, graag wil ik meer weten, cursus waar en wanneer en wat nog meer, heb interesse.
  Dank u voor uw feedback.
  Agnes.vande.poel@telenet.be

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s