Online stoffenjacht: bestellen in het buitenland

Er zijn van die momenten dat je toe bent aan iets speciaals, iets extra moois, iet specifieks dat je niet op de markt of in de plaatselijke stoffenwinkel vindt. Dat zijn de momenten waarop ik mijn heil op het internet zoek. Online is namelijk alles te krijgen! Over stof bestellen binnen Nederland schreef ik een aparte blogpost (hier). Vandaag richt ik me op een aantal van mijn favoriete webwinkels over de grens.  Maar ja, die verrekte verzendkosten he? Hoe pak je dat nu slim (en economisch!) aan? En hoe zit het met invoerrechten?


Michael Miller eyelet stof – MonDepot (hier)

Online stof bestellen binnen Europa

Binnen Europa beperk ik me eigenlijk tot België en Duitsland. In de UK zijn een aantal supergoed gesorteerde winkels, maar de prijzen liggen hoog, evenals de verzendkosten. Handig van binnen Europa bestellen, is dat de webwinkels over het algemeen het metrische systeem hanteren (meters en centimers dus), en de prijzen in Euro’s zijn. Scheelt omrekenen. In België is de stoffenbusiness op een of andere manier echt booming, en er zijn tal van leuke webwinkels met over het algemeen designer / prijzige stofjes. Het grappige is, dat het aanbod toch wel wat verschilt van dat in Nederland. Er zit soms wel wat overlap in de collecties, maar toch heeft elke winkel weer zijn eigen signatuur.

MonDepot: Mooie collectie kwaliteitsstoffen met ook veel basics. Leuk aan deze winkel is dat er bij veel stoffen ook voorbeeldfoto’s staan van wat er zoal mee gemaakt is (vaak door medebloggers). Heel inspirerend. De stoffennamen zijn voor mij niet altijd meteen duidelijk. Het beste zoek je op ‘soort stof’, om zeker te weten dat je juist zit.Verzendkosten: vanaf E25,- gratis binnen Belgie , vanaf E35,-  gratis naar Nederland en Duitsland (of E4,20 voor brievenbuspost).

Den Depot: Heel veel gave printjes en echt weer een eigen (grote) collectie. O.m. heel mooie bouclé (voor jassen en mantels), en leuke originele tricots. Den Depot is een initiatief van twee zussen die een paar jaar geeden begonnen met het geven van workshops en inmiddels ook stoffen verkopen. Ze hebben ook een bakstenen winkel in Heist-op-den-Berg (waar dat ook moge wezen). Verzenden: naar Nederland E6,30, binnen België: E5,95

Madeline De Stoffenmadam: Heerlijke webwinkel. Je kunt bestellen per 10 cm.  ook de prijs is per 10 cm. Leuk aan deze webshop is dat ze ook een heel mooie collectie damesstoffen hebben. En dus niet alleen maar effen en bloemen, maar echt ook leuke printjes. Een aanrader. Maar wel duur. Verzendkosten: E7,95 naar Nederland. Heeft ook een bakstenen winkel in Lier.

Liesellove: Mijn Vlaamse favoriet. Over het algemeen iets goedkoper dan Madeline, maar wel kwaliteitsstoffen en van bekende designers. Ze heeft veel grafische printjes (ik denk dat ze er zelf een voorliefde voor heeft), en dat vind ik helemaal niet erg, want ik *hartje* grafische printjes. Ook veel ander stofjes hoor. En kinderstofjes.  Ze verkopen ook garen en andere fournituren. Verzendkosten: Binnen Belgie 2.99, naar Nederland 3.95 (eenmaal per week verzenden ze met PostNL)

Meer webwinkels in Nederland, België en daarbuiten? Check Liekes website voor een compleet overzicht.

c+s club decemberCotton and steel fabrics

Online stof bestellen buiten Europa

Als ik in een goede bui ben en een beetje vooruitgepland heb, bestel ik wat overzees. Voornamelijk vanuit Azië, omdat verzenden vanuit daar meestal vrij goedkoop is. Ik bestel nooit iets uit Amerika, omdat de verzendkosten echt niet grappig zijn (je zit zo op E30,-). Houd er wel rekening mee dat het een paar weken kan duren voordat je je bestelling in huis hebt.

Hoe zit het met invoerrechten/BTW/Accijns?

Onder de E22,- is er sowieso niks aan de hand. Tussen de E22,- en E150,- betaal je geen invoerrechten, maar wel BTW. 21% dus.

*Edit: een van mijn lezers (dankjewel Aline!) schreef het volgende in een comment onder deze post: 
Ter aanvulling op je BTWverhaal (ik heb helaas ervaring) Een keer bleek de bestelling omgerekend 22 euro 19. Serieus, 19 ct teveel en hoppatee BTW. Maar, wat ik dus wilde aanvullen, de BTW gaat over het totaalbedrag, dus incl verzendkosten (=oneerlijk ;)) maar wat echt een klap in mijn gezicht was is een “onkosten-vanwege-voorschot-vergoeding” aan de postbezorger. En dat is 12,50-17,50, afhankelijk van bezorger (post.nl, ups, …) dus 15 euro plus 21% BTW over totale kosten pakket. *zucht* Tip: zorg dat het in een envelop past, daar wordt veel minder streng op gecontroleerd.

Ik heb nog nooit wat moeten betalen, en bestel meestal voor rond de E30,-. De laatste keer bestelde ik voor ongeveer E60,- en verdeelde ik het voor de zekerheid over twee bestellingen. Dat kostte me twee euro meer aan verzendkosten, en dat doe ik natuurlijk tien keer liever dan dat er een postbode voor de deur staat die ik nog 15 euro moet gaan betalen.

missmatatabi

Miss Matatabi: veruit mijn favoriete online fabric store. Altijd altijd kan ik hier iets vinden waar mijn hartje sneller van gaat kloppen. Gevestigd in Japan. Prachtige stofjes voor goede prijzen. Ze verkoopt stoffen van Japanse ontwerpers (Kokka, Nani Iro), maar ook de prachtige collectie van Cotton + Steel: Een relatief nieuw designlabel, ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen vijf stoffenontwerpers die voorheen allen hun eigen collectie hadden. Prachtige printjes die je normaal alleen bij quiltkatoen ziet, nu ook op canvas, double gauze en sinds kort zelfs rayon. Ik ben nogal fan aan het worden.

P1270005Het voorbeeldjurkje dat ik maakte voor de workshop ‘zomerjurkje’ maakte ik van Cotton+Steel stof, beiden van Miss Matatabi. 

Ik heb er nu 3 keer iets besteld, en had het alle keren binnen een week binnen. Boven verwachting snel dus. Voor de zekerheid houd ik er wel altijd rekening mee dat het in principe langer kan duren.

Let op de aangegeven hoeveelheden!
De hoeveelheid stof staat aangegeven in twee verschillende eenheden: per halve meter, of per fat quarter (vanaf nu: fq).  Een halve meter stof is 50 cm x 110 (110 =de normale breedte van stof aan de rol). Een fat quarter is nog eens de helft daarvan. Dus 50 x 55 cm. Quilters zijn er dol op, omdat ze dan 10 of 20 fq’s bestellen en niet een te groot overschot aan stof hebben. Als je dus fq ziet staan, kijk dan even verder of diezelfde stof ergens anders nog per halve meter wordt aangeboden. Als dat niet het geval is, is het ook geen probleem. Dan geef je gewoon bij ‘aantal’ aan dat je er 2 wilt (dan krijg je een halve meter), of 4 (dan krijg je een meter). Geen zorgen, het wordt gewoon aan een stuk geknipt.

Land of Oh: Wordt verzonden vanuit Zuid- Korea. Veel lieve prints, kleine bloemetjes, , geometrisch en zachte kleuren. Ook veel tricot. Alle prijzen zijn hier per meter (de breedte kan varieren), je kunt ook enkel per meter bestellen (1,2 of veel).

il_fullxfull.662796160_58teLand of Oh

Amerika, Amerika, drie keer in de rondte van je hopsasa!
Als je iets bijzonders wilt en daar wel voor wilt betalen, kijk dan eens op www.spoonflower.com. Je kunt er je eigen custom stof laten bedrukken, of kiezen uit duizenden gave prints, op de stofkwalitiet die jij wilt. Ik heb er een poos geleden regelmatig heengeklikt om even te kwijlen. Je kunt er trouwens ook behang en inpakpapier laten bedrukken. Be still my heart! Verzenden is trouwens wel goedkoop(2Euro), maar dan gaat het met een schip en moet je dus lang wachten. Niet echt mijn sterkste kant. Voor snellere levering betaal je 2o Euro. Je ontkomt niet aan BTW of zelfs invoerrechten als je hier bestelt, en dat houdt me dan nog een beetje tegen. Ik weet niet wat het is, maar ik hou gewoon niet van belasting betalen! Haha! Ik denk dat ik er toch binnenkort maar eens wat moois ga bestellen. Wie heeft het al eens geprobeerd?

Zoals gebruikelijk is dit verre van een compleet overzicht (daar streef ik ook niet naar), maar deel ik mijn favoriete adresjes. Wel sta ik natuurlijk altijd open voor goeie nieuwe adresjes, dus als je nog wat weet… Deel ze in de comments!

Wat is jouw favoriete online stoffenwinkel?

 *Deze blogpost is onderdeel van de serie ‘Op Stoffenjacht’. Bekijk hier het overzicht.

Dit bericht werd geplaatst in Op stoffenjacht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Online stoffenjacht: bestellen in het buitenland

  1. Pingback: Op Stoffenjacht – de serie | Maak Het Met Rachel

  2. MultiVroon zegt:

    Leuk!

    Bij de Fat Quarter Shop slagen ze er altijd in om te verzenden zonder naheffing. Snap niet hoe dat kan. Maar daar bestel ik dus wel. Zoveel mogelijk, haha, de verzendkosten zijn inderdaad hoog.

    Geliked door 1 persoon

  3. inspinration zegt:

    Leuk om te lezen! keek je al wel eens bij http://www.modes4u.com Gratis verzenden vanaf 60 euro. Ik bestelde al minimaal een keer of 5 en met een 60 euro pakket heb ik nooit hoeven betalen, alleen 1 keer toen ik voor 120 euro kocht. Ze hebben vaak veel stoffen in de aanbieding, kijk maar eens bij hun sales.

    Like

  4. nobutterfly zegt:

    Georgette.be, organische stofjes en een uitstekende smaak

    Like

  5. Het Machien zegt:

    Hey leuk om Den Depot erbij te zien staan. Heist ligt tussen Antwerpen en Brussel, ergens halverwege naar rechts (links als je van boven komt) en dan berg op 😉

    Geliked door 1 persoon

  6. Handig overzicht, dank je wel! Ik wist niet dat MonDepot ook naar Duitsland verzend, dus dat is goed om te weten :). Ik bestel veel via stoffen.net, daar hebben ze heel veel keuze (alleen helaas niet zoveel grafische prints). Verzendkosten 5,95 voor Nederland en België, 4,95 voor Duitsland en vanaf 50 euro gratis.

    Geliked door 1 persoon

    • Rachel zegt:

      Ja, Er zijn er heel veel die naar Duitsland verzenden (woon ja daar?), tegen gunstige tarieven. Rijstextiles bijvoorbeeld ook (die staat in de blog over Nederlandse webwinkels). EN daar hebben ze ook best wel mooie printjes. Stoffen.net vind ik inderdaad ook handig (vooral dat je alles op de kniptafel kan leggen).

      Like

  7. Aline zegt:

    Fijn lijstje. En héél gevaarlijk 😉
    Ter aanvulling op je BTWverhaal (ik heb helaas ervaring) Een keer bleek de bestelling omgerekend 22 euro 19. Serieus, 19 ct teveel en hoppatee BTW. Maar, wat ik dus wilde aanvullen, de BTW gaat over het totaalbedrag, dus incl verzendkosten (=oneerlijk ;)) maar wat echt een klap in mijn gezicht was is een “onkosten-vanwege-voorschot-vergoeding” aan de postbezorger. En dat is 12,50-17,50, afhankelijk van bezorgef (post.nl, ups, …) dus 15 euro plus 21% BTW over totale kosten pakket. *zucht* Tip: zorg dat het in een envelop past, daar wordt veel minder streng op gecontroleerd.

    Like

    • Rachel zegt:

      Neee! Echt?! Wat oneerlijk! Van die 19 ct. maar ook van die verzendkosten. En waarom vind je niks op die zogenaamde informatiesites over zoiets verschrikkelijks als “onkosten-vanwege-voorschot-vergoeding” Bah! Nu wil ik niet meer…!
      Ik ga het meteen aanpassen in mijn blog trouwens, dank je Aline.

      Like

      • Aline zegt:

        Erg hè? Ik heb naderhand wel gezocht op die voorschotvergoeding en je kunt er niets tegen doen, dat mag een postbezorger gewoon doen. Er is ook geen enkele manier om dat te vermijden of te voorkomen, want elke postbezorger vraagt die vergoeding, de een nog wat meer dan de ander.
        Ik kreeg wel ineens meer begrip voor de hoge prijzen in NL en BE webwinkels van die Amerikaanse stoffen (die in de US toch echt zo duur niet zijn).

        Like

      • Rachel zegt:

        Ja, ik vind het gewoon misdadig.
        De hoge prijzen hier in de lage landen zijn inderdaad wel enigszins begrijpelijk ja…

        Like

  8. Joanna zegt:

    Kijk ook eens op firmatique.nl , zij zijn net begonnen. Ik kwam ze tegen op de markt vandaag en ze hebben nog een kleine, maar mooi collectie!
    groetjes Joanna

    Like

  9. inge zegt:

    weer iemand of de stoffen van “land of oh” ook in NL te koop zijn?

    Like

  10. hiboufilou zegt:

    Wauw, die Spoonflower heeft inderdaad supermooie dingen ! Ik ben altijd op zoek naar stofjes met Vespaprint, en die heb je daar in overvloed. Jammer van de dure prijzen 😦 Ik maak tassen om te verkopen, en ik probeer dan toch een beetje de prijs van de materialen te drukken, zodat ik niet té veel moet vragen voor een tas.
    Mijn laatste bestelling was ook bij modes4you, ik bestelde voor 85 euro, maar heb toch 25 euro verzendingkosten moeten betalen aan de postbode 😮
    groetjes Chantal

    Like

  11. evy zegt:

    wat is tricot op de site van spoonflowe? Sport lycra?? Idd erg duur maar wel echt gaaf.

    Like

    • nathalie zegt:

      Ik bestel vaak bij spoonflower.
      Supwrmooie stoffen.
      Maar ik heb gehoord dat ik in België ergens veeel goedkoper mijn eigen stof kan laten drukken?
      Weet iemand dat?

      Like

  12. mcmir zegt:

    Niet alle wegwinkels in Engeland zijn duur hoor. Kijk maar eens bij tiaknightfabrics.co.uk. Ik heb daar al een paar keer hele mooie tricot besteld en niets duurder dan in NL. Binnen een paar dagen in huis.

    Like

  13. Tim rijs zegt:

    Ook al eens bij ons gekeken? Groetjes Rijs Textiles

    Like

  14. Milly zegt:

    Mooi allemaal maar weet u waar ik stof kan vinden waar sphynx poesjes op staan ik zoek al zo lang

    Like

Plaats een reactie