Een gesprek over naadtoeslagen

Als je gewend bent om uit de Knippie, Ottobre, Burda, of (god verhoede het!) de Knipmode te naaien, dan ben je ook gewend om altijd zelf je naden toe te voegen.

naadwaarde toevoegen

Naadtoeslag (ook wel naadwaarde): een randje stof dat je rond alle patroondelen éxtra’ knipt, zodat je ruimte hebt om de delen aan elkaar te naaien.

Ook ik begon ooit met naaien uit de Knipmode (sst, toen wist ik nog niet beter), en heb geleerd overal 1 cm naadwaarde bij te knippen, en 4 cm voor de zomen. Stop met lezen als je een professionele kleermaker bent, alsjeblieft. Wij hobbyisten willen niet zes verschillende naadwaardes voor zes verschillende delen van het patroon. Please zeg!

Naden toevoegen is altijd al mijn minst favoriete klusje van het naaien geweest. Toegegeven, mijn methode was nu niet bepaald ‘precies’ te noemen: ik speldde het patroon op de stof en knipte  op het oog 1 cm rondom. Niet lachen! Maar zo deed mijn moeder het nu eenmaal.

Toen, op een dag, ontdekte ik iets dat mijn (naai)leven voorgoed veranderde. Er bestonden patronen waarbij de naadtoeslag al inbegrepen was! Wacht… WAT? That’s amazing! Sterker nog: de meeste buitenlandse patronen waren incl. naadtoeslag. Enkel Nederlandse en sommige andere Europese patronen hadden dat niet. Waarom?

Ik heb lang nagedacht over het waarom van wel/geen inbegrepen naadtoeslagen, en zover ik kan bedenken zijn patronen zonder naadtoeslag eigenlijk enkel zinvol als je van plan bent serieuze haute couture te maken. Of als je zin hebt om jezelf extra werk te bezorgen. Echte kleermakers leggen het patroon op de stof, tekenen de omtrek van het patroon op de stof over en knippen daarna met een ruime naadtoeslag uit. Dan de stof rond het patroon lussen (doorslaan), uitknippen, stukken aan elkaar rijgen (en dat mag je er dan later allemaal weer uithalen!). En dan pas naaien. 

Ain’t nobody got time for that!

Ik geloof er niks van dat iedereen die thuis als hobby naait, braaf alles netjes doorslaat en rijgt. Natuurlijk kun je ook gewoon de naadwaarde bijknippen en vervolgens alle tijdrovende klusjes overslaan, maar dan is het wel minder nauwkeurig. Om nauwkeurig te naaien moeten al je naadwaarden immers overal exact gelijk zijn. En als je zelf je naadwaarden moet toevoegen (en je doet het niet op de ‘officiele’ manier), kan er altijd een afwijking in zitten.

De vraag blijft wat mij betreft: waarom? Iedereen moet naadtoeslagen toevoegen, dat moet gewoon. Dan is het toch veel handiger om dat standaard in het patroon inbegrepen te hebben?

Ik ben zelf een groot voorstander van inbegrepen naadwaarde:

– het spaart tijd als je de naadtoeslag niet meer zelf hoeft toe te voegen
– het is nauwkeuriger.Hoe precies je ook bent, als je ze zelf toe moet voegen, zit daar gewoon een foutmarge in.
– het is ook een principe kwestie: als iedereen nou zelf die naadwaarde moet gaan zitten toevoegen, waarom tekenen die patroontekenaars die er dan niet gewoon bij? Naaistertje pesten.

Hoe ik naadwaarde toevoeg  (als het dan toch moet… )

Toch maak ik zo nu en dan iets met een patroon zonder naadwaarde. M.n. voor de kinderen is dit wel vaker het geval. Ik heb tegenwoordig een iets betere manier bedacht om mijn naadwaarde toe te voegen. Het is snel, makkelijk en redelijk nauwkeurig. Goed genoeg voor kinderpatronen, waar ik minder kritisch ben met de pasvorm.

Bon.

naadwaarde toevoegen

Ik kwam tot de fantastische ontdekking dat mijn rotary cutter precies 1 cm meet van snijblad tot het schroefje. Kijk. Daar kan ik wel wat mee!

naadwaarde toevoegen

Ik was sowieso al overgestapt van knippen naar snijden  (seriously. snijmat en rotary cutter: beste naai-aankoop ooit!), dus nu zorg ik dat de rand van het schroefje gelijk is met de rand van mijn patroon. Je moet er dus wel steeds bovenhangen met je hoofd, maar echt! Dit werkt als een trein.

naadwaarde toevoegen

Bij rondingen ga je gewoon heel langzaam, zodat je niet per ongeluk doorschiet.

naadwaarde toevoegen
En voila! Best wel precies, al zeg ik het zelf!

Knip je je stof liever met een schaar? Een soortgelijke techniek kun je toepassen met behulp van magneetjes (zoals deze). Ook best makkelijk denk ik.

Wat vind jij?

Ik ben benieuwd naar jullie mening. Heb je voorkeur voor patronen met inbegrepen naadwaarde? Of juist zonder? En waarom? Heb je zelf een handige manier om naadwaarde toe te voegen? Zie ik belangrijke pluspunten van patronen zonder over het hoofd? Enter de discussie! (wel lief zijn voor elkaar he!?)

Dit bericht werd geplaatst in Burda, just talk, knipmode, knippie, Ottobre en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

48 reacties op Een gesprek over naadtoeslagen

  1. Marianne zegt:

    Voor mij is het heel simpel: linksom of rechtsom, naaien kost tijd als je een goede pasvorm nastreeft. Bij patronen met een toegevoegde naadwaarde van 1 cm ontkom je niet aan het maken van een toile/proefmodel. Met 1 cm kun je namelijk geen kant op als je de schouders moet aanpassen, het armsgat te laag of het bovenlijf te kort is, of het kledingstuk trekt op de heupen. Voeg je zelf extra naadwaarde toe, met name in de gebieden waar je problemen verwacht, dan kun je (aan)passen terwijl je naait. Yup, doorslaan en rijgen zijn dan onvermijdelijk. Het hangt een beetje van het kledingstuk af wat mijn voorkeur heeft. Bij een jurk zonder taillenaad of een broek maak ik altijd een toile, in mijn ogen de enige manier om aanpassingen voor een holle rug of teveel lengte in het achterbeen te maken. Nadat de aanpassingen op het patroon zijn gemaakt voeg ik 1,5 cm naad toe, met behulp van een schuifmaatje en krijt rechtstreeks op de stof. Werkt heel zuiver, zou Nelleke zeggen 😉

    Like

    • Rachel zegt:

      Haha! Zuiver ja, ik hoor het haar zeggen 🙂 1cm is inderdaad wel klein (gebruik ik alleen voor kinderkleren). Ik maak eigenlijk alleen toiles als ik echt iets ‘bijzonders’ ga maken, een broek ofzo, of dure stof heb, bijv. een wintermantel. Maar ik heb op zich ook wel een redelijk makkelijk lijf om op te passen. Met 1,5 cm zit ik meestal wel goed als er ergens nog iets aangepast moet worden 😉
      Maak je ook wel eens iets meteen zo, zonder toile? Of bewandel je altijd het bewerkelijke pad? Respect hoor! (boks) (lol!)

      Like

      • Marianne zegt:

        Haha, jawel. Maar meestal wordt dat meteen afgestraft! Vaak kom ik niet weg zonder FBA (waarvoor je eerst de inbegrepen naadtoeslag weer moet verwijderen, zucht). Ik vind het leuk om af en toe nieuwe Indies te proberen, maar als dan plotseling het bovenlijf drie cm tekort blijkt komt het nooit meer helemaal goed met maar 5/8 inch. Harde lessen. Ik heb me voorgenomen om minder te maken en met duurdere stoffen te gaan werken dus ik zie eerder meer dan minder toiles in mijn toekomst!

        Like

      • Rachel zegt:

        O ja, ik kan me wel wat voorstellen bij die keuze. Eens in de zoveel tijd vind ik zo’n uitgebreid project wel lekker, maar af en toe een snack tussendoor wordt ik ook heel blij van 😉

        Like

    • Rina Desaever zegt:

      Patronen met naadroeslag vind ik ook handig omdat je de patroondelen tegen elkaar op de stof kunt leggen maar als het moet dan vind ik het niet zoveel werk om zelf een naadroeslag te tekenen .Er bestaan van die raderwieltjes waarmee je rond het patroon gaat en die je kunt verzetten op verschillende naadbreedtes gemakkelijk .Ik heb onlangs nog een goede tip gelezen tekens overbrengen met een stuk zeep en het werkt prima beter dan krijt echt waar .

      Like

  2. Interessante post Rachel. Ik heb zelf ook veel over nagedacht over welke methode nu beter is. Ik denk ook dat naadtoeslagen inbegrepen preciezer is: je hebt nu nog maar 1 moment waarop je er naast kan zitten, en dat is tijdens het naaien. Als je niet precies het 1.5 cm streepje aanhoudt. Als je zelf de toeslag moet toevoegen heb je nog twee momenten waarop het mis kan gaan. Blijft natuurlijk wel dat je in beide gevallen zorgvuldig moet knippen.

    De meeste patronen hebben volgens mij 1.5 cm (of 5/8″) naadtoeslag inbegrepen, precies zodat je nog wat ruimte hebt om aan te passen.

    Ik heb ook lang gewoon op het oog geknipt, met alle gevolgen van dien 🙂 Inmiddels ben ik wel preciezer geworden daarin, ik gebruik ook een schuifmaatje.

    Like

    • Rachel zegt:

      Aah, het schuifmaatje. Jaa.. ik heb het ook wel eens gedaan, bij een Burda patroon voor mezelf. maar dat is dus typisch wel iets dat me tegenhoudt om uit de Burda te naaien. Pfff… wat een werk! Maar ja, soms komen ze gewoon met iets moois, eerlijk is eerlijk 🙂

      Fijn dat ik net de enige ben die op z’n elvendertigst begonnen is ooit. Ach ja, aldoende leert men he?

      Like

  3. Hallo Rachel, wat een geweldig onderwerp! In de naailessen word er ook veel over gesproken. Lees ik ook dat je patronen uit de Knipmode niet zo vind? Daar zou ik jou mening ook wel over willen horen. Naadtoeslagen aan een patroon zijn geweldig! Maar heellaas Knip en Burda hebben dit niet en worden in Nederland veel gebruikt. Naadtoeslagen aan tekenen dus! Maar hoeveel dan? Als naaijuf heb ik nartuurlijk wel een advies. Op school toen ik mijn diploma Kostuumnaaien gehaald heb, leerde ik patroon tekenen. Er werden daar geen naadtoeslagen bij getekend, maar pas op de stof. Voor zoomen 6 cm. voor de andere naden 1,5 cm. In de praktijk blijkt dit de beste oplossing. Voor de zoom lijkt 6 cm. lijkt mischien veel, maar dit hangt erg af van de soort stof. Heb je een katoentje en stik je de zoom er in dan zou 3 cm. ook genoeg kunnen zijn. Voor een wollen of andere zware stof is het mooier als de stof zwaar af hangt, en is 6 cm. beter. Dan de andere naden, waarom 1,5 cm? De reden is dat je nog de mogelijkheid moet hebben om als het te krap is uit te kunnen leggen. Een naad zou minimaal 0.5 kunnen zijn dus heb je aan een kant 2 cm uitleg en zo ook 2 cm aan de andere kant, 4 cm dus dat is best lekker als het te strak zit. Stel dat het patroon wel goed zit wat doe je dan met die 1,5 cm? Je stikt dan inelkaar op 1,5 cm van de kant, knipt er 0,5 cm vanaf en werkt de naden af met een zigzag steek. Sommige stoffen raffelen heel erg en is dit zeker nodig die 1,5 cm. Veel stoffen rafelen niet en als je zeker weet dat het ruim genoeg zit zou je minder kunnen doen. Op de naailes zijn er dames die krap knippen,uit kleine couponetjes. Op eigen risico knippen ze er 1 cm aan. En ze komen er allemaal van terug, wat maken ze het zich zelf moeilijk! De kunst is nartuurlijk om er echt 1 cm aan te knippen en ook 1 cm van de kant te stikken, dit lukt vaak niet. Een geoefende naaister zo als jij en ik kan dit wel. Ook hangt het er een beetje van af wat je maakt en in welk model. Voor een kraag van een colbert kan 1 cm. echt niet! Voor een gerimpeld rokje kan 1 cm. wel. De conclusie is dus stof en naaister afhankelijk! Zelf knip ik altijd 1,5 cm aan met een schaar en doe dit na 45 jaar tot op de millimeter. Ik geef de dames ook wel een tip over hoe handig naad aan te tekenen, zo ben ik tenslotte ook begonnen. Groetjes Marie Bartels.

    Like

    • Rachel zegt:

      Hi Marie,
      Wat een leuke uitgebreide reactie! Je geeft weer een hoop waardevolle informatie 🙂 Ik ben inderdaad geen fan van Knip (geen mooie snit, en op een of andere manier past het me gewoon niet). Werk jij in je naailes wel met Knip en Burda? Heb je wel eens overwogen andere patronen (met naadtoeslag dus) te gebruiken?

      Like

      • Ja wij werken het meeste met Knipmode en Burda. De snit van Knipmode is vaak wijd en recht. Burda heeft vaak erg mooie modellen en passen de meeste Nederlandse vrouwen goed. Maar voor dat we knippen meten we alles na. Hoe lang iets moet worden, de ene mens is klein de ander lang. De meeste patronen zijn voor een lichaams lengte van 168 zoals de Burda bv. Maar dit kan per merk verschillen, zag ook al patronen voor 172 cm lichaams lengte. Dan moet de bovenwijdte ook kloppen anders zit het niet. Voor broek en rok de heupwijdte, er moet soms heel wat aangepast worden. In de Simplicity, een tijdschrift wat ook hier te koop is zijn de naadwaarde wel inbegrepen. Er is pas iemand die er een jurk uit geknipt heeft, ben benieuwd hoe het zit. Zelf haal ik alles uit de Burda plus en Knipmode, maar ik heb een flinke maat bw: maat 54. Hals en schouders haal ik in maat 48 over. De lengte pas ik aan, blouses en broeken moeten flink langer want ik ben 179 cm lang. Maar ik ken mijn eigen figuur goed. Ik verander het patroon dan en maak het in meerdere verschillende stoffen. Groetjes Marie Bartels

        Geliked door 1 persoon

    • Petr van der wIJST zegt:

      Hallo Marie,
      Ik heb net bovenstaand verhaal zitten lezen over naad aanknippen, nu heb ik eigenlijk een vraag. Ik ben met een shirt uit de knip bezig en nu staat er bij de gegeven van hoeveel naad je moet knippen van onder aan het armgat 1 cm naar de schouder uitlopend 3cm en de mouwkop 2 cm.Waarom is dit ? weet jij dat per ongeluk. Ik heb altijd gewoon 1,5 cm gedaan. Hopelijk vindt je het niet brutaal dat ik je dit vraag en wil je misschien er antwoord op geven.

      Bij voorbaad hartelijke dank hiervoor,

      Petra van der wijst.

      Like

  4. eveline zegt:

    Ik heb er ook Zo een hekel aan, maar vond laatst op pinterest een goede tip. Plak twee potloden aan elkaar, eventueel met een potloodje ertussen, voor zoveel naad als je wil. Als ik een patroon overneem, dan ga ik er daarna over met dit potlood ding en dan tekent hij gelijk de naadwaarde erbij, overal evenveel. Daarna knip ik het pas uit, dan hoef ik het bij herhaling niet weer te bekijken.
    Hier staat een voorbeeld, want besef me dat het beetje moeilijk omschreven is : )

    http://www.stitched-together.com/2015/02/ottobre-12015-no5-and-tips-for-sewing.html

    Like

    • Rachel zegt:

      Haha! Ja, verschrikkelijk he?! Dat met die potloden is inderdaad wel een mooi trucje. Ik heb ook wel eens zo’n dingetje gezien met twee raderwieltjes naast elkaar (volgens mij kun je de afstand dan zelfs verstellen met een draaiknopje). En wat je zegt: dan hoef je het maar een keer te doen, als je het patroon vaker gebruikt. Hmmm…. ga ik eens uitproberen 🙂

      Like

  5. Khadetjes zegt:

    -schaterlacht even met het “naaistertje pesten”. Als ik mijn patroon uitteken, teken ik er onmiddellijk met ofwel een flexibele lat (die is 1 cm breed en kun je draaien/plooien naar behoefte) ofwel met geodriehoek mijn naadwaarde bij; meestal 1cm – ook voor mezelf. Vanuit mijn kalligrafie ervaring wéét ik dat er op deze aardbol niet zo vreselijk veel mensen zijn die 1 cm op het zicht juist kunnen knippen; je kunt misschien denken van wel maar vaak zit je er naast.
    1cm dus, ook voor mezelf. In tegenstelling tot jou heb ik niet zo’n makkelijk lijf (met mijn 180cm ben ik voor alle patronen te groot), dus moet ik zowieso eerst goed opmeten, nepen verplaatsen en verlengen. Dat heb ik liefst op papier omdat ik patronen wel eens durf te hergebruiken.
    Ik heb een snijmes, maar gebruik het meestal enkel voor rechtere stukken. Misschien toch eens jouw manier proberen – zegt ze terwijl de controlefreak in mij al onmiddellijk protesteert 😉

    Like

    • Rachel zegt:

      Haha, je moet natuurlijk vooral gewoon doen wat jij fijn vindt. Ik wil geen naaistress op mijn geweten hebben 😛. Maak je altijd een proefversie om je aanpassingen te checken, of ga je gewoon meteen in je fashion fabric knippen?

      Like

      • Khadetjes zegt:

        Oh, daar krijg ik geen stress van hoor ;).
        Ik maak lang niet altijd een proefversie – soms test ik op de voering aangezien ik een voeringskonijn ben dat praktisch alles voert… Ik gebruik ook vaak dezelfde merken van patronen waardoor ik ook al weet welke aanpassingen ik zowieso moet doen. En als het echt een jurkje voor een feest of zo is, dan maak ik wel het lijfje in een proefstofje :).
        Maar bovenal moet het gewoon plezant blijven, niet?

        Like

      • Rachel zegt:

        een voeringskonijn! Lol lol! T moet plezant blijven, juist!

        Like

  6. 5andravv zegt:

    Joh voordat ik vorige week op jouw blog kwam aangevlogen wist ik niet eens dat er patronen bestonden waar je die vervelende naadtoeslagen niet aan toe hoefde te voegen haha, er gaat een wereld voor mij open! Ik pak altijd een geodriehoek erbij en wat krijt en knip alles daarna gelijk uit, als ik iets moet aanpassen qua maat dan doe ik dat meestal tijdens het naaien, tenzij ik vooraf al merk dat iets niet zal passen.
    Ik las dit weekend al iets meer over jouw voorkeur qua patronenmerken op je blog en ik begrijp jouw opmerkingen over Knip volkomen. Ik ben vandaag voor het eerst sinds ehm lange tijd een top aan het maken voor mijzelf van Knip (ik naai eigenlijk altijd alleen maar broeken en rokken) en man man, pasvorm is flut (kan ik aanpassen), de uitleg is zooo summier (schouderpas wordt in 3 onduidelijke regels uitgelegd, ja handig joh! (gelukkig bestaat er Youtube), ik ben blij dat ik ze slechts leen bij de bibliotheek, zou het anders weggegooid geld vinden 😦

    Like

    • Rachel zegt:

      Ja, klopt! Over die schaarse instructies van de Knip heb ik het nog niet eens gehad! Maar die zijn inderdaad lastig te volgen (zeker voor beginners). Ik geef zelf dan liever wat meer uit aan een echt goed patroon, dan weet ik dat het de moeite waard is (tot nu toe wel). De pasvorm van Burda vind ik over het algemeenwel beter, het probleem van naadtoeslagen toevoegen en spaarzame instructies blijft, maar dan heb je op zijn minst wel iets moois aan het eind.

      Like

  7. Aline zegt:

    Eigenlijk maakt het mij niet veel uit. Het voordeel van naadtoeslag eraan is idd precies de goede afstand kunnen aanhouden op de naaimachine, werkt heerlijk. Maar niet op een locker. 1,5cm is dan echt teveel en de streepjes op die machine zijn nauwelijks zichtbaar en ik snap ze ook niet ☺️. Door de aangetekende naadtoeslag zie je de vorm van het eigenlijke patroondeel ook niet meer, dat mis ik nog weleens. Gelukkig weet ik momenteel tamelijk goed welke aanpassingen ik nodig heb voor een goede pasvorm, maar dat heeft wel veel BZT gekost en dingen als een FBA vind ik gemakkelijker te doen in een patroon zonder naadtoeslag. Ik heb ook op het oog leren knippen en moet zeggen dat dat aardig zuiver gaat. Bij patronen waar het niet extreem belangrijk is (kindershirts bijv) doe ik dat ook gewoon. Voor mijzelf gebruik ik meestal mn lintcm en meet ik de naadwaarde af en knip daar naar toe. Doorlussen, echt neverdenooitniet en rijgen voorkom ik zoveel mogelijk (mijn klos rijggaren is vast al 20 jaar oud). Wel heb ik oas een klosje water oplos aar rijggaren gekocht. Nog niet gebruikt maar het lijkt me ideaal voor die keer dat ik wel wat moet rijgen. Oh wacht, ik rijg nog weleens op mijn naaimachine, vooral als ik de pasvorm wil checken. Spanning laag en grootste steeklengte. En sinds ik door heb hoe ik het tornmesje zeer effectief kan gebruiken. (Tamelijk onnozel om nu pas door te hebben, I admit).

    Like

  8. All Set zegt:

    Ik vind een naadtoeslag zelf tekenen juist prettig, maar het is maar net wat je gewend bent hihihi… Om een patroon, liefst zelfgetekend maar ook uit bladen, goed te kunnen aanpassen naar pasvorm knip ik wel verschillende waarden… Voor zoom 4-6 cm, in rondingen 1 cm zodat het mooi valt en de rest 1,5 cm… Zonder naadwaarde vind ik het makkelijker om een patroon na te meten en vooraf aanpassingen te doen… Maar ach, ieder zijn voorkeur toch?

    Like

    • Rachel zegt:

      Ja, dat is wel een puntje ja… Als je het patroon aan wilt passen werkt het idd handiger zonder toeslag. Ik doe dat zelf eigenlijk zelden, en maak kleine aanpassingen op het kledingstuk zelf. Maar dat is natuurlijk wel wat beperkter.

      Like

  9. Het Machien zegt:

    Ondertussen heb ik met het ‘aantekenen der naadwaarde’ leren leven, alleen als er veel patroondelen zijn durf ik al wel eens vloeken. Hier ook een hevige fan van rolmes, quiltlat en snijmat. Ik gebruik dit trio eigenlijk élke keer als ik iets maak,… wel handig om te weten dat het schroefje perfect als leidraad kan dienen 🙂 Bedankt voor de tip!

    Like

    • Rachel zegt:

      Aah, ja… soms moeten we ook gewoon eens iets accepteren in het leven he? (niet mijn sterkste kant…) Teken jij je naadwaarde op je patroonpapier, of snij je op het oog erbij?

      Geliked door 1 persoon

      • Het Machien zegt:

        Als ik hevig sta om eraan te beginnen, durf ik dat wel eens op het zicht te doen, maar ben daar al een paar keren voor afgestraft. Nu teken ik het voor 90% van de tijd braafjes op de stof met krijt of stift. Rechte stukken snij ik met de quiltlat in een keer op maat af (er zijn grenzen aan acceptatie nietwaar 🙂 )

        Geliked door 1 persoon

  10. Ann zegt:

    Ik ben lid van het 2-potloden kamp. Ik stik wel de naden op “voetbreedte” dan (= 0,7 cm). Eigenlijk teken ik hiermee meteen al de patroondelen over. Ook als ik zelf een patroontje teken. De uitgeknipte patroondelen zet ik over op stof door met (gekleurde) bordkrijtjes over de randen te wrijven, echt makkelijk. Ik knip meestal ietsje meer uit dan en neem mijn krijtlijn als referentie voor het mes van de overlock.

    Like

    • Rachel zegt:

      Aah, das wel slim met die bordkrijtjes! Veel effectiever dan dat kleermakerskrijt (daar kan ik echt niet mee werken). Ik liep ooit stage in een modeatelier en daar gebruikten ze van die hotelzeepjes.

      Like

  11. Wendy zegt:

    Als het even kan, patronen met naadwaarde inbegrepen… Het is zelfs zo ver gekomen dat ik geen Burda’s of Patrones (de plaatselijke KNIP maar dan met een Spaans oog voor kleding design, vaak wel mooie dingen en niet te preuts…) meer koop… Gewoon dat hele gedoe van het patroon zoeken op die patroonbladen, vaak 1 patroondeel in verschillende stukken en dan overtekenen (de Indies teken ik doorgaans ook over) én dan nog eens de naadwaarde toevoegen… Pfff, te veel werk… Zeker nu ik terug aan de eettafel moet naaien en alles alsmaar opnieuw moet opruimen en uithalen… En ik geef eerlijk toe, ik maak vaak hetzelfde patroon opnieuw en opnieuw… Nog nooit iemand die me zei: “He, dat is precies dezelfde snit van jurk als die andere die je hebt…” Misschien word ik een beetje lui… Tijd om dat te veranderen…
    Je truukjes om te knippen zijn wel interessant, misschien ligt daar wel de sleutel naar de Burda en Patrones patronen… Ik heb ook een rotary-cutter, maar ik ben toch redelijk old school blijkbaar… Ik verkies altijd knippen met schaar boven de snijmat, die moet je zo vaak van plaats verschuiven (voor kinderkleding waarschijnlijk niet). X

    Like

    • Rachel zegt:

      Haha! Volgens mij zien mensen het ook niet hoor, als je meerdere kledingstukken van hetzelfde patroon hebt gemaakt. Dat is beroepsdeformatie. En alles in de rekken lijkt toch ook op elkaar. Ik heb twee grote snijmatten en een (hoge) snijtafel waar ik omheen kan lopen, dus op die manier hoef ik eigenlijk zelden mijn patronen te verplaatsen. Dat kan ook niet, want normaal gebruik ik eigenlijk ook patroongewichten (waxinelichthouiders) ipv spelden, maar dat vond ik zo lelijk op de foto 😛
      Die Patrones heb ik ook wel eens voorbij zien komen ja, ik heb er nog nooit een in mijn handen gehad, maar ik vind het er wel altijd verleidelijk uitzien 😎

      Like

  12. mooivanmo zegt:

    Interessant onderwerp! Ik moet zeggen dat ik voor het gemak de inbegrepen naden ook fijner vind werken. Maar ik kan me voorstellen dat zelf de naadwaarde toevoegen wat meer flexibiliteit geeft als je niet zeker bent van de pasvorm. En als je andere naaitechnieken wilt gebruiken (Engelse/Franse naad, flat felled seams etc.) ontkom je er ook niet aan denk ik.
    Overigens sla ik nooit door, maar markeer ik de naailijn met een navulbaar krijtpotlood (Prym, uitvinding van de eeuw). Ik heb een zoommaatje waarmee je prima de juiste afstand kunt markeren en dan zet ik om de paar cm een streepje. Scheelt een hoop gedoe. Meestal hou ik 1,5 cm aan en 4 voor de zoom (maar ik ben niet zo lang, dus uiteindelijk moet ik dat er meestal weer afhalen). En idd, lang leve het rolmes!

    Knipmode… brrr. Breek me de bek niet open. Onmogelijke beschrijvingen (onlogische volgordes, onbegrijpelijke uitleg) en de pasvorm is vaak ook niet fantastisch (maar misschien heb ik niet de verhoudingen van een standaard Nederlandse vrouw, dat kan ook). Ik vind trouwens ook dat ze zichzelf vaak herhalen, het meeste is in voorgaande edities ook al terug te vinden. Burda is beter qua pasvorm, maar daar word ik weer helemaal tureluurs van die overvolle patroonbladen. Nee, doe mij maar een handig pdf-patroon. Met naadwaarde inbegrepen. (Nou alleen nog die 3/8, 1/4 etc. inches leren zien…)

    Like

  13. ViTess zegt:

    Ik ben ook grote fan van patronen die inclusief naadwaarde zijn! Bij patronen die dat niet hebben, teken ik het bij op mijn patroonpapier, rechte lijnen gaan makkelijk met mijn omnigrid (60 cm). de rondingen doe ik met een geodriehoek (op verschillende plaatsen meten en dan met de hand verbinden). Ik deed tot nu toe steeds 1 cm voor de naden en 3 voor de zoom. Na het lezen van de reacties, ga ik voor mezelf de volgende keer misschien toch maar 1,5 cm bijtekenen 🙂

    Like

  14. Rianne zegt:

    Hey! Welke rotary cutter heb je? Die lijkt me heel handig, zo precies 1 cm!

    Like

  15. Pingback: Favo naaipatronen: Rosie & Me + GIVEAWAY! | Maak Het Met Rachel

  16. セレネ zegt:

    Leuk om al deze reacties te lezen 🙂
    Burda past mij vaak erg goed (ik knip met een meetlint erlangs 1,5 cm zoom), dus ik hou wel van Burda-patronen!
    Aan de Amerikaanse patronen zoals Simplicity moet ik vaak wat meer aanpassen qua pasvorm, maar dat de naaitoeslag er al in zit is op zich wel handig. Misschien is dat wel de reden dat ik vaker iets moet aanpassen? ’t Is namelijk vooral innemen als de jurk of het shirt in elkaar zit…
    Als ik zelf patronen teken, doe ik het echter op de Burda-manier (zonder naaitoeslag), omdat ik dat makkelijker vind, maar dan schrijf ik dus wel op het patroon dat het zonder naaitoeslag is.

    Like

  17. Hilde zegt:

    Een beetje late reactie, maar nog handiger:
    In plaats van potloden gebruik ik 2 gelstiften van Action, is precies een centimeter!
    Het voordeel is dat je niet steeds punten hoeft te slijpen!
    Gaat echt super!

    Like

  18. Lydia zegt:

    Als beginnend naaister vond ik naaien uit de Knip zo demotiverend. Korte tekst met veel termen waar ik niet altijd uitkwam. En dan op naailes keurig geleerd: zoommaatje gebruiken om naadtoeslag te krijten, doorslaan, rijgen, naaien, rijgdraad lospeuteren. WAT EEN WERK!! Het ontneemt het plezier omdat het lang duurt voordat het af is. Helemaal bij mij omdat alles perfect moet. Toen ontdekte ik LMV, verschillende kooppatronen incl naadtoeslag, magneetjes van halve cm elk voor op je schaar en stiften van de Hema volledig uitwasbaar op 40 graden. Patronen overtekenen met de stiften. Eventuele naadtoeslag knippen met magneetjes op mijn schaar. En via duidelijke tekeningetjes precies weten wat er gedaan moet worden. Wat heb ik het mezelf ooit moeilijk gemaakt. En wat ik naai is voor mezelf of voor mijn kinderen dus de naaipolitie heb ik de deur gewezen 😉
    Toen ontdekte ik LMV waar tekeningetjes in staan

    Like

  19. Nicky zegt:

    Dat aantekenen van naadwaarden is inderdaad een vervelend klusje. Maar tijdens de opeiding patroontekenen heb ik leren werken met een geodriehoek en dat werkt best snel. Ik had meer last met de pasvorm uit de meeste naaiboekjes en ben daarom gestart met een webshop voor naaipatronen op maat. Bij alle patronen zijn de naadwaarden opgetekend én je ziet ook de stiklijn, zo moet je je niet steeds afvragen of er naadwaarde aanzit en hoeveel dat de naadwaarde bedraagt. Meestal voorzie ik 1 cm naadwaarde en aangezien het op maat is, loop je niet het risico dat je tekort hebt. Ik ben zelfs nog verder gegaan. Ik kon mij er ook aan ergeren dat je steeds maar een half patroon krijgt en je de patroondelen moet verleggen en spiegelen. Zo kan je de schikking en verbruik van je stof niet optimaal benutten. Bij mijn naaipatronen op maat zijn alle delen dubbel (wanneer je ze normaal op de stofvouw zou leggen) en krijg je steeds een links en een rechts deel. Zo véél gemakkelijker en je kan op open stof gaan inleggen. Gevolg dus van opgelopen frustraties met het werken van de courante naaipatronen.

    Like

  20. Bedankt voor je blog bericht! 🙂 Heb hem met plezier gelezen, en ik als beginnende naaister ga mij wagen aan een nivalis jurkje voor mijn jongste dochter… HELP! hihi Daar zijn de naadwaarden dus ook opgenomen in het pratroon. Wist ik toch veel… Wish me luck!

    Like

  21. kee zegt:

    wat een leuke pagina is dit , ik zal hem blijven bezoeken

    Like

  22. Buddy zegt:

    They are different places about 10 miles apartFlorida Mall is more compact but still very large but you can get from store/outlets to others without going oun.ldesMilietium is more upmarket more spread out very wow factor

    Like

  23. Ellen zegt:

    I am forever indebted to you for this initmraofon.

    Like

  24. Bauwens rita zegt:

    Vroeg mij alleen af of er ook aan armsgaten en hals ook al 1,5cm toeslag is bijgerekend of er het gewoon zelf nog moet bijdoen

    Like

  25. inneke zegt:

    Naadtoeslagen inbegrepen naait nooit correct in wat jij wenst. Als patroontekenaar en iedereen die echt patroontekenen volgde, je voegt toe waar je zelf wenst. en dit is afhankelijk van het model. Wij vertrekken altijd vanuit een basispatroon en voegen de toeslag toe die wij wensen en waar we deze wensen. Koop je een patroon met naadtoeslag weet je niet eens waar er toegevoegd is. Bijgevolg pasvormen corrigeren kan dus niet. Schoenmaker, blijf bij je leest in …dingen verkondingen. Het is een complex gegeven in patronen passend te krijgen en dit bereik je zeker niet door deze patronen.

    Like

Plaats een reactie